Аліменти на дитину: що чекає українців, які перебувають за кордоном

19:50, 3 апреля 2019
Рішення суду України щодо питання аліментів підлягає виконанню на території іншої країни після його визнання.
Аліменти на дитину: що чекає українців, які перебувають за кордоном
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Серед українців, які перебувають за кордоном, є ті, хто ухиляється від сплати аліментів. Це створює низку життєвих проблем для їхніх дітей, які залишилися в Україні. Щоб захистити їх інтереси, в Мін'юсті розробили кілька важливих рекомендацій. Про це повідомила заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Світлана Глущенко, передає «Сьогодні».

«Переїзд дитини або батька — платника аліментів на постійне місце проживання за кордон, зміна ними громадянства не позбавляють дитину права на утримання. Якщо дитина живе в Україні, а батько — за кордоном, позов про стягнення аліментів може бути подано до суду в Україні, за місцем проживання дитини», — зазначила Світлана Глущенко.

За її словами, якщо рішення про стягнення аліментів з батька, який проживає за кордоном, буде ухвалено судом України, це рішення на території іншої країни буде виконуватися відповідно до Договору про надання правової допомоги.

«Рішення суду України підлягає виконанню на території іншої країни після його визнання. З метою звернення з клопотанням про визнання і виконання рішення суду України до компетентного органу іншої країни зацікавлена особа звертається до суду України, який ухвалив рішення. Далі належним чином оформлене клопотання направляється компетентному органу іншої країни в порядку, передбаченому міжнародним договором України», — повідомила про порядок дій Світлана Глущенко.

Вона уточнила: у більшості випадків такі клопотання за посередництва обласних територіальних управлінь юстиції надсилаються до Міністерства юстиції для подальшого відправлення компетентним іноземним органам.

«Виконання судового рішення на території іншої країни відбувається відповідно до її законодавства», — додала заступник міністра. 

Раніше «Судово-юридична газета» роз’яснила, чи є борг по аліментах підставою для позбавлення батьківських прав.

Також ми повідомляли про проблематику стягнення аліментів з інвалідів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва