Водохреще-2020: як підготуватися до купання у крижаній ополонці

12:00, 15 января 2020
Лікарі радять готувати організм до занурення у крижану воду протягом двох днів.
Водохреще-2020: як підготуватися до купання у крижаній ополонці
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Хрещення Господнє святкують 19 січня. Цього дня традиційно освячують водойми, в яких прийнято купатися в пам'ять про те, що Ісус хрестився у ріці Йордан.

Однак лікарі радять почати підготовку до купання в крижаній оболонці хоча б за два дні. Про рекомендації та правила святкування Водохреща пишуть Надзвичайні новини.

За словами медиків, перший день підготовки варто почати із зарядки тривалістю у 5-10 хвилин, після якої прийняти контрастний душ: перші дві хвилини — тепла вода, а далі — холодна, але поступово. Обливайте холодною водою ступні, литки, руки до ліктів, потім решту кінцівок. Для першого разу — це все.

Закутайтесь у теплий халат та зігрійтеся теплим чаєм.

Процедуру потрібно повторювати 3-4 рази за день, кожного разу подовжуючи тривалість обливання холодною водою і збільшуючи ділянки тіла, які обливаєте.

Наступного дня можна збільшити час обливання холодною водою. Бажано стояти під душем вже повністю: від маківки до п'ят. Але тут теж варто знати міру: лікарі не радять проводити більше 5-7 хвилин під водою, яка має бути не нижче 15 градусів.

Після повноцінного обливання холодною водою варто розтертися теплим рушником, після чого вдягнути халат і шкарпетки.

Моржі зі стажем радять також на другий день походити по снігу босими ногами. Але необхідно активно рухатись.

У день Водохреща важливо правильно обрати водойму для купання. Кілька порад від експертів:

  • перевірте, чи є поруч працівники МНС чи медики, які в разі чого зможуть швидко допомогти;
  • прислухайтесь до себе: чи ви дійсно маєте непохитну віру у цілющу силу таких пірнань; якщо ні — краще залишитися на березі;
  • перед запливом радять намастити тіло жиром, кремом чи олією, щоб захистити капіляри у верхньому шарі шкіри;
  • роздягайтесь поступово. Знімаючи кожен шар одягу, зробіть кілька активних вправ: присядьте 20 разів або пострибайте на місці — ви маєте зігрітися. І так аж до самого купального костюму. Взуття знімаємо останнім;
  • а тепер — пірнаємо! Але все ж таки не з головою. Лікарі радять обмежити перший заплив 10-15 секундами, не більше. Адже такий холод — завжди стрес для організму;
  • виходимо з ополонки і швиденько розтираємось рушником, вдягаємо теплий одяг і п'ємо теплий чай.

А однією з головних умов правильного й успішного занурення у святу воду є відмова від алкоголю: ні до пірнання, ні одразу після. Максимум, що можна собі дозволити, — трохи теплого глінтвейну або кілька ковтків коньяку через 15 хвилин після занурення. 

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що українці назвали свої найулюбленіші свята. Так, на першому місці — Новий рік. Свято Водохреща виявилося на п’ятій сходинці.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва