Що робити у разі недостатнього страхового стажу для оформлення пенсії: роз’яснення ПФУ

15:50, 18 января 2021
У Пенсійному фонді нагадали, як купити страховий стаж.
Що робити у разі недостатнього страхового стажу для оформлення пенсії: роз’яснення ПФУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У нинішніх умовах актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», реалізація гарантій оплати праці та організація заходів недопущення виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, зазначає ПФУ у м. Києві.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.      

Проте, чимало роботодавців забувають розрахуватися або виплачують лише частину обіцяної зарплати, або пропонують забути про оплачувані відпустки і «лікарняні» та інші соціальні гарантії, і саме легальне працевлаштування дає право відстоювати власні інтереси перед роботодавцем, або у суді у випадку  заборгованості по заробітній платі чи порушення умов трудового договору.

У Пенсійному Фонді нагадали, що з 1 січня 2004 року наша країна перейшла до системи пенсійного страхування. Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено: замість “трудового стажу” введено термін “страховий стаж”.

Страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачено страхові внески в сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок.

 З 1 січня 2021 року — 6 000 х 22%=1320,00 грн.

Максимальний страховий внесок -72 000 грн (6000 *12)= 16 500 грн.

У разі, якщо працівнику нарахована заробітна плата на рівні, або більше законодавчо встановленого розміру, з якої сплачені страхові внески, то такий місяць повністю враховується в страховий стаж і заробітна плата за цей місяць враховується для обчислення пенсії. Якщо ж сума нарахованої заробітної плати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюється пропорційно заробітній платі.                                  

У разі несплати роботодавцем страхових внесків за найманих працівників – такі періоди не зараховуються до страхового стажу, та не включаються в заробіток для розрахунку пенсії. Тіньові заробітні плати є не вигідні в першу чергу самим працівникам, адже негативно впливають на рівень їх соціального забезпечення.

Але залишається питання, що робити, якщо не вистачає мінімального страхового стажу для призначення пенсії?

 Купівля страхового стажу можлива з 01.01.2004 року:

  • випадок від сьогодні і на майбутнє (ст. 10 ЗУ 2464 Про ЄСВ) - звернутися до ДПС – укласти договір можна, якщо ніде не працюєш і не отримуєш соціальні виплати (також мають право студенти). Договір укладається не менше ніж на рік і не більше ніж на 5 років.

За рік сплата – 15 840,00 грн (6000*22%-1320,00*12 міс). Обов’язково подати звіт!

  • випадок страховий стаж потрібний зараз (вихід на пенсію) внесок береться незалежно за який період ви купуєте, розрахунок відбувається по мінімальній зарплаті з коефіцієнтом 2 (тобто за рік 31 680,00 грн).

У ПФУ звернули увагу, що через підвищення мінімальної заробітної плати, розмір компенсації за кожен куплений рік страхового стажу буде збільшуватися.

Нагадаємо, для непрацюючих пенсіонерів з 1 січня мінімальна пенсія за віком підвищилася до 2400 грн у зв’язку з підвищенням мінімальної зарплати до 6000 грн. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області