Трудові відносини: які додаткові гарантії мають працівники з дітьми

10:31, 27 сентября 2021
Праця вагітних жінок і працівників із дітьми: які основні особливості.
Трудові відносини: які додаткові гарантії мають працівники з дітьми
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину до 14 років, дитину з інвалідністю або доглядає за хворим членом сім’ї, або особи, яка виховує малолітніх дітей без матері, роботодавець зобов’язаний перевести їх на неповний робочий день/тиждень. Деталі інформує Держпраці.

Матерям дітей до півтора року, крім загальної перерви для відпочинку й харчування, надаються додаткові перерви для годування дитини – по 30 хвилин (60 хвилин, якщо дітей двоє й більше) кожні три години.

Також у разі необхідності роботодавець маєте надати вагітним жінкам і жінкам із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю путівки до санаторіїв та будинків відпочинку безплатно або на пільгових умовах, а також надати їм матеріальну допомогу.

Роботодавець не може з власної ініціативи звільнити вагітних жінок і матерів із дітьми віком до трьох років (до шести років – якщо жінка подовжила відпустку для догляду за дитиною), одиноких матерів із дитиною до 14 років або дитиною з інвалідністю. Навіть за повної ліквідації підприємства або закінчення строкового трудового договору роботодавець маєте працевлаштувати таких працівниць.

Ця вимога також поширюється на осіб, які виховують малолітніх дітей без матері.

Якщо працівниця вагітна або має дітей до 3 років і не може виконувати свої обов’язки, роботодавець має перевести її на легшу й безпечнішу роботу, знизити норму виробітку зі збереженням середньої зарплати.

Крім того, законодавство про працю забороняє встановлювати випробувальний термін для вагітних жінок і одиноких матерів із дітьми до 14 років або дітьми з інвалідністю.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Держпраці роз’яснила особливості атестації робочого місця працівника.

Також стало відомо, чи має право роботодавець змусити працівника, який відмовився вакцинуватись проти Covid-19, писати заяву на звільнення.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва