Основні новели Положення про помічника судді

12:43, 22 мая 2018
Рада суддів України ухвалила довгоочікуване Положення про помічника судді.
Основні новели Положення про помічника судді
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Рада суддів України в місті Сєверодонецьку Луганської області 18 травня 2018 року ухвалила довгоочікуваний документ — Положення про помічника судді. Нормативом визначено правовий статус помічника судді, порядок призначення на цю посаду та звільнення з посади, регламентовано питання, пов’язані з оплатою праці, наданням відпусток, окреслено коло прав та посадових обов’язків, відповідальності, а також етичних вимог до помічника судді як представника судової системи України.

«Нове Положення надає можливість суддям, у яких найбільше поточне судове навантаження, мати додаткового помічника. Це, на думку Ради суддів України, дозволить більш ефективно і якісно готувати справи до судового розгляду, що, у свою чергу, забезпечить належний захист прав і свобод осіб, котрі звертаються за таким захистом до суду», — відмічає голова Ради суддів України Олег Ткачук.

У Положенні, виходячи із самої суті патронатної служби, роз’яснюється, що у своїй діяльності, яка стосується питань підготовки та організаційного забезпечення судового процесу, а також інших питань щодо виконання суддею його службових обов’язків, помічник судді підпорядковується саме судді і той є його безпосереднім керівником.

З інших питань, не пов’язаних безпосередньо із процесом відправлення правосуддя, зокрема, дотримання Правил внутрішнього трудового розпорядку суду та Правил поведінки працівника суду, помічник судді підпорядковується керівнику апарату відповідного суду.

Керівник апарату суду може за поданням безпосереднього керівника (судді), у межах затвердженого фонду оплати праці відповідного суду, установлювати помічнику судді надбавки та здійснювати преміювання помічника судді, надавати матеріальну допомогу. При цьому враховується той трудовий внесок, продуктивність праці, які працівником продемонстровані у попередньому періоді роботи.

Новелою Положення також стало запровадження щорічної додаткової відпустки для помічника судді за особливий характер праці, пов'язаної з умовами роботи. Така відпустка, згідно з рішенням Ради суддів, має оплачуватися відповідно до чинного законодавства.

«Положенням визначено, що помічник судді має працювати так, щоб сприяти підвищенню авторитету правосуддя, демонструвати тактовність, ввічливість, витримку і повагу, уникаючи проявів неповаги чи упередженості до інших людей, а також дій та висловлювань, які можуть принизити авторитет органів судової влади, судів та суддів. Вся діяльність помічника судді має базуватися на тому конституційному правилі, відповідно до якого Людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека є в Україні найвищою соціальною цінністю», — додає Олег Ткачук.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду