Долю ув’язнених в Україні буде полегшено

12:08, 18 февраля 2019
Верховна Рада змінить умови утримання ув’язнених.
Долю ув’язнених в Україні буде полегшено
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Міністерство юстиції України презентувало пріоритетні напрями реформування Державної кримінально-виконавчої служби. Це, зокрема:

- приведення умов перебування підозрюваних та ув’язнених у закладах ДКВС до європейських стандартів;

- ліквідація переповнення місць тримання ув’язнених та засуджених;

- боротьба зі зростанням захворюваності на туберкульоз, ВІЛ та інші хвороби;

- попередження вчинення нових злочинів особами, взятими під варту;

- запобігання катуванням та нелюдському поводженню з особами, які тримаються в установах виконання покарань;

- поліпшення роботи з кадрового менеджменту кримінально-виконавчої служби, вдосконалення системи професійної підготовки персоналу;

- забезпечення достатньої матеріально-технічної бази органів та установ виконання покарань.

У рамках реалізації цієї програми до Верховної Ради України внесений законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про попереднє ув’язнення» (щодо збільшення норми площі в камері для однієї взятої під варту особи). Ним пропонується:

- збільшити норму площі для однієї взятої під варту особи до рівня, який не створює стійку презумпцію незадовільних умов тримання під вартою з огляду на практику Європейського суду з прав людини;

- передбачити можливість перебування дитини разом із узятим під варту батьком;

- закріпити мінімальну норму площі для вагітних жінок та осіб, які мають при собі дитину, а також норму площі для однієї дитини, яка перебуває разом із особою, взятою під вартою, в установі попереднього ув’язнення.

Норму площі в камері для однієї взятої під варту особи пропонується встановити на рівні не менше 3 кв. м, а для вагітної жінки або особи, яка має при собі дитину — 6 кв. м. Норма площі для однієї дитини, яка перебуває разом із особою, взятою під варту, не може бути менша за 4 кв. м.

Вагітні жінки чи особи, які мають при собі дитину, розміщуються у маломісних або одиночних камерах, та у разі відсутності такої можливості дозволяється їх розміщення в інших камерах.

Площа камер для одиночного утримання не може бути менша за 6 кв. м. При обрахуванні площі камер не враховується площа санітарного вузла. Відстань між протилежними стінами камери не може бути менша 2 м.

Прийняття цього законопроекту допоможе привести норму площі камер у відповідність до міжнародних стандартів, а також виконати зобов’язання України на шляху до вступу в Європейський Союз.

Проте на думку експертів, законопроект не містить комплексного підходу до вирішення питання. Так, доктор права Вадим Човган нагадує, що відповідно до рекомендацій Комітету, затверджених 15 грудня 2015 року в Страсбурзі (СPT/Inf (2015) 44), площа камери для одиночного тримання має становити не менше 6 кв. м, норма площі на одну ув’язнену особу у камері для тримання декількох осіб — не менше 4 кв. м. Але автори проекту запропонували збільшити площу до 4 кв. м для жінок, а для чоловіків — тільки до 3 кв. м, що, на думку експерта, не відповідає європейським стандартам.

В. Човган закликає змінити норми площі, режим та й взагалі саму концепцію попереднього ув’язнення (презумпція контактів із зовнішнім світом замість радянської тотальної заборони на такі контакти).

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді