Засуджений, який несе цивільну відповідальність, не сплачує жодних судових витрат: постанова ВС

17:27, 19 февраля 2019
Стягнення судового збору із засудженого, який несе цивільну відповідальність, суперечить принципу законності.
Засуджений, який несе цивільну відповідальність, не сплачує жодних судових витрат: постанова ВС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Об’єднана палата Касаційного кримінального суду (судді Ірина Григор’єва, Станіслав Кравченко, Микола Мазур, Василь Огурецький та Валентина Щепоткіна)  розглянула справу щодо порядку стягнення судового збору із засудженого.

Судді зауважили, що при вирішенні цивільного позову в межах кримінального провадження та стягнення з винної особи коштів у рахунок відшкодування завданої злочином шкоди необхідно мати на увазі, що статус особи, яка в силу закону несе цивільну відповідальність, насамперед пов'язаний зі статусом обвинуваченого, якому має бути гарантовано додержання основних засад кримінального провадження, зокрема, принципу законності.  

Відтак, об’єднана палата ККС дійшла висновку, що стягнення за вироком із засудженого судового збору суперечить ч. 5  ст. 128,  статтям 279118119370 Цивільного процесуального кодексу в їх взаємозв'язку.

Тож при оскарженні судових рішень у частині цивільного позову, постановлених у кримінальному провадженні, засуджений, який несе цивільну відповідальність, не сплачує жодних судових витрат на відміну від цивільного судочинства.

«При вирішенні у межах кримінального провадження цивільного позову стягнення судового збору з обвинуваченого (засудженого), який несе цивільну відповідальність, не допускається, адже таке стягнення суперечить закріпленим у статтях 279 КПК завданням кримінального провадження, засаді законності, не відповідає приписам ч. 5 ст. 128, статей 118119370 цього Кодексу та істотно порушує гарантоване особі право на розгляд справи щодо неї з додержанням вимог зазначеного провадження, передбачених указаним Кодексом», — йдеться у постанові об’єднаної палати ККС ВС від 23 січня 2019 року.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду сформулювала правову позицію щодо можливості касаційного оскарження рішень, пов’язаних із виконанням вироку.

Крім того, ВП ВС висловилася щодо проведення затримання та обшуку поза межами кримінального провадження та визначила, чи є нероз’яснення особі права на розгляд її справи судом присяжних безумовною підставою для скасування вироку.

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду