Пенсія за вислугу років: чи мають на неї право викладачі позашкільних навчальних закладів

11:47, 20 февраля 2019
ВП ВС визначила, чи зараховується стаж роботи викладачем школи мистецтв до пільгового стажу.
Пенсія за вислугу років: чи мають на неї право викладачі позашкільних навчальних закладів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Обставини справи

Упродовж 10 років позивач працювала вихователем у дитячому садку і ще 24 роки викладала у музичній школі (у 2007 році реорганізована у школу мистецтв). У 2017 році вона звільнилася за власним бажанням і звернулася до управління Пенсійного фонду із заявою про призначення пенсії за вислугою років.

Проте ПФУ відмовив позивачці, посилаючись на недостатність спеціального стажу роботи.  До нього Пенсійний фонд не зарахував період роботи позивачки на посаді викладача школи мистецтв, зазначивши, що викладачі позашкільних навчальних закладів не мають права на призначення пенсії за вислугу років.

Суд першої інстанції визнав таке рішення ПФУ неправомірним, однак апеляційний суд ухвалив нове рішення, яким відмовив у задоволенні позову.

Касаційний адміністративний суд передав справу на розгляд Великої Палати Верховного Суду, вважаючи за необхідне відступити від висновків Верховного Суду України, викладених у справі №419/794/15-а, що стосувалася подібних правовідносин.

ВСУ зазначив, що під час реалізації права на пенсію за вислугу років педагогічними працівниками позашкільних навчальних закладів необхідними умовами для призначення пенсії за вислугу років є наявність спеціального стажу роботи й посади, що дає право на призначення пенсії згідно з переліком, що затверджується в порядку, який визначається Кабінетом міністрів України.

На думку Верховного Суду України, без відповідних змін до Переліку закладів і установ освіти, охорони здоров'я та соціального захисту і посад, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років (Перелік №909), достатніх законодавчих підстав для зарахування до спеціального стажу періоду роботи позивачки на посаді викладача у позашкільних навчальних закладах немає.

Правова позиція Великої Палати ВС

Велика Палата Верховного Суду погодилась із позицією Касаційного адмінсуду та вирішила відступити від зазначених висновків ВСУ з огляду на таке.

Відповідно до п. «е» ст. 55 Закону України №1788-ХІІ «Про пенсійне забезпечення», право на пенсію за вислугу років мають працівники освіти, охорони здоров'я та соціального забезпечення за наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років за Переліком, що затверджується у порядку, який визначається Кабінетом міністрів України, незалежно від віку.

Переліком №909 встановлено заклади освіти і посади, робота на яких дає право на пенсію за вислугою років. У позашкільних навчальних закладахце директори, їх заступники з навчально-виховної, навчальної, виховної роботи, завідуючі відділами (лабораторіями, кабінетами), художні керівники, керівники гуртків, секцій, студій та інших форм гурткової роботи.

Крім того, згідно зі ст. 21 ЗУ «Про позашкільну освіту», право на пенсію за вислугою років мають педагогічні працівники позашкільних навчальних закладів (до яких належать початкові спеціалізовані мистецькі навчальні заклади) за наявності педагогічного стажу роботи не менше 25 років.

Велика Палата також звернула увагу, що на спірні правовідносини розповсюджується також дія Переліку №963, який відносить посаду «викладач» до педагогічних посад.

«З огляду на проаналізовані норми законодавства й ураховуючи наявність у національному законодавстві правових «прогалин» щодо захисту прав людини та основоположних свобод, зокрема, у сфері пенсійного забезпечення викладачів у позашкільних закладах освіти, визначених у Конвенції, а також з метою реалізації положень ст. 46 Конституції України щодо недопущення обмеження конституційного права громадян на достатній життєвий рівень громадян України, що потребують додаткових гарантій соціального захисту з боку держави, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що викладачі позашкільних навчальних закладів, які входять до структури освіти України, мають право отримання пенсії за вислугу років. Викладач школи мистецтв є педагогічним працівником позашкільного навчального закладу, тобто працівником освіти, а тому стаж роботи на посаді викладача в школі мистецтв повинен зараховуватися до пільгового стажу у розумінні п. «е» ст. 55 Закону №1788-ХІІ навіть попри те, що зазначена посада прямо не передбачена затвердженим Переліком №909», — йдеться у постанові ВП ВС від 13 лютого 2014 року.

Такий правовий висновок викладений і у постанові Великої Палати Верховного Суду від 30 січня 2019 року у справі №876/5312/17.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Велика Палата ВС ухвалила рішення у зразковій справі щодо переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

Крім того, Касаційний адміністративний суд розглянув зразкову справу щодо перерахунку пенсій постраждалим внаслідок Чорнобильської катастрофи та постановив рішення, яким відновив право непрацюючих пенсіонерів, що проживають на території радіоактивного забруднення, на отримання підвищення до пенсії.

Також ми писали про те, що ВП ВС вказала, які виплати мають бути вказані у довідці для перерахунку пенсій працівникам органів внутрішніх справ

Автор: Ольга Туева
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду