Рішення КСУ про незаконне збагачення: депутати б’ють на сполох

20:05, 27 февраля 2019
Парламентський комітет обговорив рішення КСУ щодо неконституційності ст. 368-2 ККУ.
Рішення КСУ про незаконне збагачення: депутати б’ють на сполох
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань запобігання і протидії корупції зібрався, щоб розглянути гострі питання, одним з яких є норма закону про незаконне збагачення.

Як відомо, 26 лютого 2019 року Конституційний Суд України визнав неконституційною статтю 368-2 Кримінального кодексу України, якою передбачалася кримінальна відповідальність чиновників за незаконне збагачення. Детальніше про мотивацію цього рішення «Судово-юридична газета» писала раніше.

Оскільки для розгляду питання Комітетом не вистачило кворуму, адже 12 його членів були відсутні на засіданні, комітет ніяких рішень не зміг прийняти. Але присутні депутати все ж поговорили на цю тему.

На думку народних обранців, ст. 368-2 КК у повній мірі відповідає ст. 20 Конвенції ООН проти корупції та є тією нормою, якої потребує Україна, щоб повністю позбавитися корупційної поведінки чиновників. Крім того, в усьому світі діють норми про цивільно-правову відповідальність чиновників, які не можуть довести законність своїх статків, а неможливість такого доведення є підставою для їх втрати.

Рішення КСУ, на думку членів Комітету, фактично призведе до звертання всіх антикорупційних реформ, згортання повністю антикорупційної політики і підриву інституційної спроможності спеціально створених Верховною Радою інституцій.

Депутати нагадали, що у процесі реформування цього сектору були численні проблеми, у тому числі з запуском НАЗК, запуском реєстру декларацій, були спроби змінювати порядок призначення членів НАБУ, аж до того, що допускали до конкурсу фейкових осіб. Адже саме на питаннях незаконного збагачення, контролю за незаконним збагаченням, за електронними деклараціями, НАЗК втрачає свою функціональність, а НАБУ втрачає певну свою функцію переслідування за незаконне збагачення.

Деякі депутати припускали, що у скасуванні цієї норми присутні особисті мотиви суддів Конституційного Суду України.

Оскільки те, що вимагають європейські партнери та українське суспільство, сьогодні скасовується, лунали заклики вивчити мотивацію народних депутатів, які підписали подання до Конституційного Суду. Нагадаємо, подання підписали 23 депутати з «Народного Фронту», 11 — з БПП, 11 — з «Відродження», 10 — з «Опозиційного блоку», 3 — з «Волі народу» і 1 — з Радикальної Партії. Оскільки Верховна Рада є політичним органом, не можна забути про це і не зробити ніякого висновку.

Крім того, згадали про справу Костянтина Куліка, який займав посаду прокурора у зоні АТО та не зміг пояснити, звідки у нього коштовні речі, нерухомість у Києві, люксова машина і т. д. Справа передана до суду у жовтні 2016 року і більше двох років розглядається в суді, але до цього моменту навіть не дійшли до допиту свідків.

Всього таких справ у судах 4, і по жодній не винесено рішення.

Народний депутат України Борислав Береза пояснив, що наслідком такого рішення КСУ може бути негативна реакція західних партнерів. Навіть може бути підняте питання щодо отриманні Україною «безвізу», оскільки відповідальність за незаконне збагачення була однією з передумов введення безвізового режиму. Протидію боротьбі з корупцією західні колеги сприймають з великою напругою. Негативна реакція може бути з боку МВФ. Тому Україні необхідно швидко прийняти закон, який відповідає Конституції.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Президент України заявив, що внесе до парламенту законопроект про покарання для чиновників за незаконне збагачення, щойно КСУ оприлюднить своє рішення.

«Я хочу заспокоїти всіх і сказати: щойно рішення буде оприлюднено, щойно ми з ним ознайомимося, і я негайно дам доручення терміново з урахуванням висновків Конституційного Суду підготувати та внести до Верховної Ради, а я визначу його як невідкладний, законопроект про передбачене покарання для чиновників за незаконне збагачення», — заявив Петро Порошенко.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді