Газовий скандал в Україні: суд зупинив дію постанови про зниження норм споживання газу

19:33, 28 февраля 2019
Газовий скандал не вщухає. Щойно уряд прийняв нову постанову про зниження норм споживання газу, як її оскаржили.
Газовий скандал в Україні: суд зупинив дію постанови про зниження норм споживання газу
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд Києва зупинив дію п. 1, абз. 2, 3 п. 2, п. 3 постанови Кабінету міністрів України №63 від 30.01.2019 «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами», п. 1 Переліку постанов Кабінету міністрів України, що втратили чинність, затвердженого постановою Кабінету міністрів України №63 від 30.01.2019 «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами», а також додатку до постанови Кабінету міністрів України №63 від 30.01.2019 «Деякі питання споживання природного газу побутовими споживачами» — «Норми споживання природного газу побутовими споживачами природного газу у разі відсутності лічильника газу».

21 лютого 2019 року по справі №640/2305/19 судом винесена ухвала про забезпечення адміністративного позову приватного акціонерного товариства «Кременчукгаз» до Кабінету міністрів України, в якому позивач просить суд визнати протиправними та нечинними вищезазначені постанови.

Як стверджує позивач, підставою для його звернення до суду із цим позовом стало прийняття на засіданні Кабінету міністрів України 30.01.2019 оскаржуваної постанови всупереч встановленому законодавством порядку прийняття регуляторних актів за наявності рішень судів, якими визнано протиправними та нечинними нормативно-правові акти, які за своєю суттю є ідентичними прийнятій постанові, та у зв'язку з ігноруванням відповідачем при прийнятті оскаржуваної постанови основних засад та принципів регулювання ринку природного газу, зберігання, обробки та поширення персональних даних.

Необхідність забезпечення позову представник ПрАТ «Кременчукгаз» обґрунтовує наявністю очевидних порушень відповідачем процедури прийняття оскаржуваної постанови, що є регуляторним актом, встановленої Законом України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності». Так, позивач вказує, що перед прийняттям оскаржуваної постанови відповідач був зобов'язаний у встановленому законом порядку здійснити публікацію проекту регуляторного акту, провести публічне обговорення з громадськістю проекту оскаржуваної постанови, погодити проект такого акту з усіма зацікавленими сторонами та органами державної влади. Лише після дотримання всіх процедур, передбачених наведеним вище Законом, відповідач мав право винести оскаржувану постанову на голосування уряду. Однак у порушення вимог закону вказані дії відповідачем виконані не були, що спричинило прийняття оскаржуваної постанови. На підтвердження наведених обставин позивач додатково до матеріалів позову додав лист Державної регуляторної служби України №991/0/20-19 від 18.02.2019.

Постановою Кабміну було знижено норми споживання газу для побутових споживачів без лічильників до 3,29; 5,39; 10,49 куб. м на одну особу.

НАК «Нафтогаз України» повідомив, що врегулювання питання з нормами споживання — зона відповідальності Міністерства енергетики. Щоб пришвидшити вирішення цього питання, він порадив звертатися на урядову гарячу лінію 1545 та до депутатів.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про скандал, викликаний скасуванням постанови КМУ №203 від 23.03.2016 «Про норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників».

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва