Монетизацію субсидій можуть призупинити

13:20, 18 марта 2019
Процес видачі споживачам комунальних послуг субсидій у вигляді «живих грошей» під загрозою.
Монетизацію субсидій можуть призупинити
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Нагадаємо, 1 січня 2019 року уряд схвалив постанову про надання житлових субсидій населенню у грошовій формі. Монетизацію заплановано провести у три етапи. З 1 січня поточного року розпочався перший етап монетизації субсидій, котрий стосується тих громадян, які вперше звернулися за такою допомогою.

Другий етап для тих, хто отримує субсидію чи пільгу вже багато років, у тому числі користується допомогою в літній період, планували запустити з 1 травня, проте несподівано для всіх перенесли на 1 березня. Експерти і політологи відразу вгледіли у цьому прив’язку до президентських виборів. Адже й справді такий крок урядовців значно поліпшує рівень довіри народу до нинішньої влади. Втім, виплати розпочалися, і ніби всі задоволені.

Та днями нардеп Сергій Каплін зареєстрував у Раді проект постанови про запровадження мораторію на монетизацію субсидій (№10155). Народний обранець наполягає, що такі виплати необхідно відстрочити і проаналізувати, чи не призводять вони до ще більшого зубожіння населення. Адже прискорення монетизації субсидій без проведення аудиту реальних ризиків та наслідків її запровадження може призвести до неплатежів громадян, вимкнення опалення у будинках та судової тяганини. Також можливі затримки пенсій через касові розриви у державних фінансах, зокрема унеможливлення їх покриття та недовиконання бюджету Пенсійного фонду.

С. Каплін констатує, що нинішня ціна на газ для населення, яку покриває монетизація, є необґрунтовано високою. А отже, запровадження процесу видачі субсидій у вигляді «живих грошей» можливе тільки після приведення цієї ціни до справедливого рівня. Крім того, ініціатор проекту постанови вважає, що монетизація у виборчий період може мати ознаки підкупу виборців з використанням коштів державного бюджету.

«Монетизація сьогодні — однозначно підкуп виборців, причому виконаний недолуго та хаотично. Монетизація завтра — це неплатежі громадян, вимкнення опалення, суди. Це холодні хати, хвороби та епідемії. Це «холодні смерті» пенсіонерів у селах і містах. Монетизація завтра — це касові розриви у державних фінансах, зокрема унеможливлення покриття недовиконання бюджету Пенсійного фонду. Затримки пенсій стануть традиційними. Монетизація і її наслідки призведуть до необхідності залізти у бюджети регіонів та громад, розбалансувати місцеві фінанси на користь критичних глобальних виплат по пенсіях та інших соцвидатках. Це катастрофа, на яку йде влада тільки з однією метою: все для виборів, все для перемоги»,  пише на своїй сторінці у соцмережі кандидат у Президенти України Сергій Каплін.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва