Екологічна «децентралізація»: комітет ВР схвалив новий законопроект

18:13, 21 марта 2019
У разі прийняття нового закону 100% екологічного податку залишатиметься у містах.
Екологічна «децентралізація»: комітет ВР схвалив новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Минулого тижня Комітет з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків чорнобильської катастрофи схвалив проект закону №10039 про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо збільшення доходів місцевих бюджетів шляхом зміни зарахування екологічного податку та рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин).

Головну  мету автори законопроекту вбачають у збільшенні доходів місцевих бюджетів через зарахування в повному обсязі екологічного податку, що сплачується до спеціальних фондів місцевих бюджетів та зарахування 50 відсотків рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення до загального фонду бюджетів місцевого самоврядування за місцезнаходженням корисних копалин.

Таким чином, даний закон у разі прийняття має врегулювати норми Бюджетного кодексу України, що дозволить збільшити доходи місцевих бюджетів за рахунок перерозподілу між рівнями бюджетів екологічного податку та рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин.

Основні зміни законопроект вносить до статей 29, 64, 69 Бюджетного кодексу України і встановлює нові частки розподілу рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин загальнодержавного значення між рівнями бюджетів, а саме:

  • 25% (50% рентної плати, що справляється у містах Києві та Севастополі) — до державного бюджету;
  • 25% — до обласного бюджету;
  • 50% — до сільських, селищних, міських бюджетів, бюджетів об'єднаних територіальних громад, міських бюджетів міст Києва та Севастополя.

Прийняття такого закону буде особливо актуально для забруднених міст, таких як Одеса, Кам’янське, Дніпро, Київ, Миколаїв, Кривий Ріг, Краматорськ, Запоріжжя тощо. Таким чином, у разі прийняття закону міста, що потерпають від промислових забруднень, матимуть кошти для проведення заходів з покращення екологічної ситуації.

«100% екологічного податку має залишатися у містах. Ми вважаємо це необхідним, адже цей податок сплачують підприємства, які забруднюють екологію на місцях, і страждають від цього люди на місцях, а не в столиці», — наголошує один з авторі законопроекту, народний депутат Костянтин Павлов.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Києву загрожує екологічна катастрофа.

Також нами було опубліковано, що  Кабмін затвердив  реалізацію заборони на використання тварин у цирках.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва