Вибори без кандидатів-двійників: до ВР внесено новий законопроект

13:41, 26 апреля 2019
У Верховній Раді розпочинають боротьбу з брудними виборчими технологіями.
Вибори без кандидатів-двійників: до ВР внесено новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчора до Верховної Ради України група народних депутатів (О. Ляшко, В. Дубіль, С. Ківалов та ін.) подали законопроект №10256 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання застосуванню «брудних виборчих технологій» під час виборчого процесу.

За словами авторів, розробка цього проекту була зумовлена необхідністю запровадження правового механізму боротьби з «брудними виборчими технологіями», зокрема з використанням кандидатів-«двійників», забезпечення реалізації встановлених законодавством принципів публічності й відкритості виборчого процесу та запобігання зловживанням кандидатами щодо введення виборців в оману стосовно своєї особистості шляхом зміни прізвищ та імен напередодні виборчого процесу.

Запропонований проект, враховуючи досвід попередніх виборів, спрямований на вирішення проблеми зловживання пасивним виборчим правом та забезпечення всебічного і повного інформування виборців про осіб, які балотуються на пост Президента України, кандидатів у народні депутати, депутати місцевих рад, посаду сільського, селищного, міського голови, старости.

Проектом пропонується внести зміни до ЗУ «Про вибори Президента України», ЗУ «Про вибори народних депутатів», ЗУ «Про місцеві вибори», що дозволить не допустити реєстрації «кандидатів-двійників» та порушення прав громадян України на участь у виборах у якості кандидатів.

Так, пропонується доповнити обов’язковий перелік документів, що подаються для реєстрації кандидатів, заявою, що містить відомості про наявність чи відсутність факту зміни протягом року, що передує дню виборів, прізвища та/або імені (імен) кандидата. Крім того, у випадку, якщо кандидат міняв прізвище та/або ім'я протягом року, що передує дню виборів, під час заповнення автобіографії кандидат повинен вказувати відомості про таку зміну.

Крім того, пропонується доповнити перелік підстав для відмови в реєстрації кандидата у депутати, передбачивши, що ЦВК відмовляє у реєстрації кандидатом у депутати у випадку, якщо висунута особа з будь-яких причин змінила прізвище та/чи ім’я на таке саме, як у іншої особи, висунутої або зареєстрованої кандидатом у тому ж виборчому окрузі, протягом шести місяців, що передує дню виборів.

Проектом також пропонується під час оприлюднення переліку кандидатів у газетах «Голос України», «Урядовий кур'єр» та на офіційному веб-сайті Центральної виборчої комісії зазначати відомості про зміну протягом року, що передує дню виборів, прізвища та/чи імені кандидата або про їх відсутність.

З метою чіткого і повного усвідомлення виборцями інформації про всіх кандидатів, проектом пропонується:

  • доповнювати дані, що містяться на інформаційних плакатах, відомостями про зміну протягом року, що передує дню виборів, прізвища та/чи імені кандидата у депутати та заборонити виготовлення та розповсюдження друкованих передвиборних агітаційних матеріалів, що не містять зазначених відомостей;
  • для кандидатів, які протягом року, що передує дню проведення виборів, змінювали прізвище та/чи ім’я, обов’язковим є зазначення такої інформації протягом демонстрації політичної реклами;
  • для кандидатів у депутати, зареєстрованих у одномандатних округах, які протягом року, що передує дню проведення виборів, змінювали прізвище та/чи ім’я, обов’язковим є зазначення такої інформації у виборчому бюлетені для голосування;
  • зазначати у виборчих бюлетенях порядкові номери кандидатів на пост Президента України, кандидатів у народні депутати.

Нагадаємо, раніше »Судово-юридична газета»  розповідала, від чого залежить розмір допомоги по безробіттю.

Також нещодавно ми писали про кількість неофіційно працюючих українців.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва