Чи потрібна акцизна марка після відкупорювання тари: відповідь суду

17:00, 8 мая 2019
Відкривання відповідної пляшки для реалізації алкогольних напоїв на розлив виключає збереження марки акцизного податку: Київський окружний адміністративний суд.
Чи потрібна акцизна марка після відкупорювання тари: відповідь суду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Висновок податкового органу про реалізацію позивачем алкогольних напоїв, що не марковані марками акцизного податку встановленого зразка, виявився необґрунтованим.

Податковий орган наклав стягнення за зберігання пляшки лікеру Baileys 1,0 л, 17 % об., виробництва K&A Baileys&CoDublin, Ірландія, без марки акцизного податку встановленого зразка. Проте позивач у ході оскарження зазначив, що пошкодження марки акцизного податку на плішці лікеру, що було встановлено у ході перевірки, обумовлене тим, що у кафе, де здійснювалась перевірка, відбувається реалізація алкогольних напоїв на розлив, що передбачає відкривання пляшок з пошкодженням та/або повним зняттям акцизних марок встановленого зразка.

Київський окружний адміністративний суд у рішенні від 6 травня 2019 року у справі №320/994/19 став на бік позивача. Суд звернув увагу, що зберігання та реалізація алкогольних напоїв за наявності марок акцизного податку встановленого зразка на пляшці або на іншій тарі згідно з законодавством розповсюджується на невідкорковані напої, на продаж повної (всієї) пляшки або іншої тари з алкогольним напоєм. Натомість у разі реалізації у закладах алкогольних напоїв на розлив чинним законодавством не вимагається наявності марки акцизного податку на такій пляшці або іншій тарі.

Крім того, закон не покладає на платників податку обов'язок зберігати розірвані марки акцизного податку після відкупорювання (розкривання) товару, адже відкривання відповідної пляшки або іншої тари для реалізації алкогольних напоїв на розлив виключає збереження марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці або іншій тарі.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про рішення Суду ЄС щодо того, коли на сирах можна розміщувати етикетку з Дон Кіхотом

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва