У Раді пропонують скасувати вихідну допомогу суддям

14:25, 16 мая 2019
У ВР розглянуть законопроект щодо виплат суддям КС, призначеним до 2017 року.
У Раді пропонують скасувати вихідну допомогу суддям
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 травня група народних депутатів (В. М. Кривенко, П. М. Кишкар, А. О. Вадатурський) зареєструвала у Верховній Раді України проект закону №10290 про внесення змін до Закону України «Про Конституційний Суд України» щодо умов виходу судді у відставку.

Автори наголошують, що підготували цей законопроект з метою скасування виплати вихідної допомоги при звільненні у відставку судді Конституційного Суду України, який був призначений до набрання чинності Законом №2136. Фактичною ж причиною написання проекту стало те, що у трьох суддів Конституційного Суду України, призначених у вересні 2010-го, повноваження припиняються у вересні 2019 року. У 2010-му, згідно з законодавством, що діяло на момент призначення суддів, розмір місячного заробітку судді Конституційного Суду України становив 24,5 тис. гривень. Відповідно, розмір вихідної допомоги за умови дев’ятирічного перебування на посаді судді має становити 220,5 тис. гривень. За нинішнім законодавством це виходить у 16 разів більше, ніж за законодавством, що діяло на момент призначення таких суддів.

Також необхідно зауважити, що відповідно до ст. 27 Закону №2136 щомісячне довічне грошове утримання судді Конституційного Суду України у відставці або пенсія нараховується та виплачується у розмірі 50 відсотків винагороди судді Конституційного Суду України. Отже, при звільненні у вересні 2019 року трьох суддів Конституційного Суду України (у зв’язку з закінченням строку повноважень) їм призначать щомісячне довічне грошове утримання або пенсію в розмірі близько 175 тис. грн.

Відповідно до умов нормативно-правового регулювання, що діяло на момент призначення судді Конституційного Суду України, розмір його вихідної допомоги забезпечував відповідний рівень соціальних гарантій незалежності судді. «Розмір вихідної допомоги судді Конституційного Суду України в 2019 році згідно чинного закону у 3 рази перевищує розмір вихідної допомоги судді Верховного Суду, що створює істотне навантаження на державний бюджет. Тому у прикінцевих положеннях ЗУ «Про Конституційний Суд» пропонується зазначити наступне: «Суддя Конституційного Суду, призначений на посаду до набрання чинності цим Законом, має право на відставку відповідно до законодавства, що діяло на день його призначення. У такому разі до стажу роботи, що дає судді Конституційного Суду України право на відставку, зараховується також стаж іншої практичної, наукової, педагогічної роботи за фахом та стаж державної служби. Вихідна допомога при звільненні у відставку судді Конституційного Суду України не виплачується».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що 14 травня було звільнено голову Конституційного Суду Станіслава Шевчука та призначено на цю посаду Наталію Шапталу.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України