Парламент хоче врегулювати прогалину з колективними позовами

16:33, 16 мая 2019
Депутатам пропонують системно запровадити процесуально-правові механізми розгляду групових позовів.
Парламент хоче врегулювати прогалину з колективними позовами
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада розробляє механізм застосування колективних позовів. До Ради надійшов законопроект №10292 від 15.05.2019 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо групових позовів про захист прав споживачів, права на безпечне для життя та здоров'я навколишнє природне середовище».

Законопроект пропонує внести зміни до Цивільного процесуального кодексу, а також до низки інших нормативних актів (Закони України «Про судовий збір», «Про захист прав споживачів», «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про громадські об'єднання», «Про виконавче провадження») стосовно можливості та порядку заявлення групових позовів.

У разі прийняття відповідного закону громадські об'єднання будуть наділені правом звертатися до суду з позовом, у тому числі груповим, про захист прав та законних інтересів своїх членів, а також відповідно до законодавства та статуту захищати у суді права інших осіб, які не є членами громадських об’єднань. Об'єднання споживачів зможуть звертатися до суду з груповими позовами про захист прав та законних інтересів своїх членів, зокрема, про припинення протиправних дій продавця, виробника (підприємства, що виконує їх функції), виконавця, про відшкодування майнової та моральної шкоди.

ЦПК буде доповнений Главою 9-1 «Особливості позовного провадження у справах за груповими позовами».

Необхідність таких змін автори проекту пояснюють тим, що після оновлення змісту Цивільного процесуального кодексу України у 2017 році невирішеним залишилось питання запровадження особливого порядку розгляду справ, які стосуються захисту прав і законних інтересів численних груп осіб, а не лише окремих осіб.

Чинна редакція ЦПК України не дозволяє суду ефективно розглянути справи, де позивачами виступають значна кількість громадян. За умови, коли повноцінними співпозивачами є кілька десятків осіб, перебіг розгляду справи втрачає контрольованість, що загрожує безперспективним тривалим затягуванням розгляду справи, а ухвалення справедливого рішення унеможливлюється через процесуальні складності адмініструвати хід судових засідань. Наявний механізм роз’єднання позовів також неспроможний розв’язати цю проблему, оскільки існує загроза паралізації роботи суду через появу в результаті такого роз’єднання десятків однотипних позовів з однаковими позовними вимогами до одного відповідача.

Раніше «Судово-юридична газета» розповідала, що законопроект «Про адміністративну процедуру» підготовлений до внесення в сесійну залу Ради.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва