В Раді розпалася коаліція: чи зможе Зеленський розпустити парламент

13:35, 17 мая 2019
Розпад коаліції остаточно збільшив шанси депутатів піти на вибори у встановлений законом день.
В Раді розпалася коаліція: чи зможе Зеленський розпустити парламент
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

17 травня на ранковому засіданні Верховної Ради голова фракції "Народний фронт" Максим Бурбак заявив про вихід фракції з коаліції "Європейська Україна" у Верховній Раді. Було заявлено про припинення коаліції з 17 травня 2019 році і необхідності формування нової коаліції з новою порядком денним.

Голова Верховної Ради Андрій Парубій прокоментував таку заяву наступним чином: "Сьогодні коаліція депутатських фракцій "Європейська Україна" у Верховній Раді восьмого скликання припинила свою діяльність. Відповідно до Конституції України протягом одного місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України повинна бути сформована нова коаліція».

Таким стратегічним кроком Володимира Зеленського фактично позбавили можливості розпуску парламенту нинішнього скликання.

Нагадаємо, відповідно до ст. 90 Конституції Президент України має право достроково припинити повноваження Верховної Ради України, якщо протягом одного місяця у парламенті не буде сформована коаліція депутатських фракцій відповідно до статті 83 цієї Конституції.

При цьому повноваження парламенту не можуть бути достроково припинені Президентом України в останні шість місяців строку повноважень Верховної Ради України або Президента України.

Відповідно до ст.83 Конституції коаліція депутатських фракцій у Верховній Раді України формується протягом одного місяця з дня припинення діяльності коаліції депутатських фракцій у парламенті. 

Таким чином, сьогодні парламент має рівно місяць для формування нової коаліції. А після завершення цього строку Президент вже не матиме абсолютно ніякої можливості, обумовленої тією ж таки ст. 90 Конституції, позбутися парламенту нинішнього скликання.

Також варто відмітити, що відповідно до ЗУ «Про вибори народних депутатів» позачергові вибори депутатів відбуваються в останню неділю шістдесятиденного строку з дня опублікування Указу Президента України про дострокове припинення повноважень Верховної Ради України, виданого відповідно до Конституції України.

Тобто, застосувавши просту арифметику, можна обрахувати, що, навіть якщо після спливу місяця, а саме — 17 червня Президент України одразу підпише Указ, вибори зможуть відбутися лише наприкінці серпня. Та все ж, очевидно, новообраний Президент навряд чи буде приймати неконституційні рішення лише для того, щоб пришвидшити вибори до парламенту на два місяці.

Нагадаємо, "Судово-юридична газета" писала, що 16 травня Петро Порошенко підписав важливий указ щодо інавгурації Володимира Зеленського. Також ми повідомляли, що приведення Президента України до присяги здійснює голова Конституційного Суду України.

Крім того, Верховна Рада підтримала проект постанови щодо інавгурації новообраного Президента.

 

 

 

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва