Спільні професійні етичні правила у сфері правосуддя: на що звернула увагу Рада прокурорів

18:03, 27 мая 2019
Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра прокоментував хід розробки спільних етичних правил для суддів, прокурорів та адвокатів.
Спільні професійні етичні правила у сфері правосуддя: на що звернула увагу Рада прокурорів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Наразі тривають дискусії навколо необхідності існування спільного етичного зводу правил для суддів, прокурорів та адвокатів. Зокрема, судді раніше звертали увагу на кількість зірваних через неявку прокурорів чи адвокатів судових процесів. Наприклад, у вересні 2018 року на засіданні Ради суддів була озвучена інформація, що адвокати не з’явилися у судові засідання без поважних причин 8 тисяч разів

Втім, актуальним залишається питання, як не перетворити такий звід правил на інструмент тиску.

З 21 вересня 2018 року вперше в Україні з метою забезпечення ефективного здійснення правосуддя, підвищення стандартів професійної етики та консолідованого вирішення проблемних питань започатковано співпрацю між органами самоврядування прокуратури, суду та адвокатури. Для розробки правил професійної етики у сфері правосуддя створено робочі групи з представників Ради суддів, Ради прокурорів та Ради адвокатів України.

Під час зустрічі 22 квітня 2019 року на спільному засіданні цих органів обговорювався постатейний зміст проекту відповідного документа. На цей час також сформовано концептуальні підходи до способів поширення сформованих вимог органів самоврядування, запровадження їх дії, обміну інформацією, засобів реагування та відповідальності за порушення.

Голова Ради прокурорів України Михайло Місюра прокоментував «Судово-юридичній газеті» хід обговорення спільного документа.

«Важливість існування принципів професійної етики за ознакою спільності доводиться за результатами узагальнення практичної ефективності подібних правил у кожного суб’єкта правосуддя окремо. Виявлено прогалини практичного їх застосування та дотримання, взаємної реалізації прав та обов’язків.

Такий спільний звід правил не передбачений законами та внутрішніми нормативними актами органів прокуратури, суду та адвокатури, тому можуть виникнути складності у його застосуванні та порядку притягнення порушників до відповідальності. Починати відповідну роботу будемо через обмін отриманою інформацією про факти порушень, проведення спільних засідань з відповідних питань, вжиття заходів згідно компетенції або передачу матеріалів іншим суб’єктам, уповноваженим на притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Радою прокурорів України до зазначених спільних принципів поведінки запропоновано включити вимоги, зокрема, щодо дотримання взаємоповаги серед учасників судових процесів як при досудовому слідстві, так і у судовому провадженні, раціонального спільного планування робочого часу суддів, прокурорів та адвокатів для недопущення безпідставного перенесення розгляду справ, виваженості у позасудовій поведінці учасників судочинства тощо»,  підкреслив він.

Михайло Місюра додав, що «питання недопущення зловживання процесуальними правами учасниками судочинства дійсно є дискусійним, оскільки може перетворитись на інструмент впливу з боку судових органів. Водночас чітко визначені види таких зловживань та механізми їх попередження можуть покращити оперативність розгляду справ без порушень прав учасників процесу».

«Застосування принципів професійної етики у сфері правосуддя здійснюватиметься під контролем органів прокурорського, суддівського та адвокатського самоврядування, що попереджуватиме використання їх норм на шкоду незалежності цих інституцій»,  відзначив голова Ради прокурорів України.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Раді суддів України відбулися координаційні наради робочих груп, які працюють над змінами до Кодексу суддівської етики та оновленням правил поведінки працівників апарату судів. До складу робочих груп, окрім членів РСУ, входять представники Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, Вищої ради правосуддя, Національної школи суддів України та судді обласних судів, які задіяні у підготовці документів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області