Судова спільнота та експерти Ради Європи обговорюють стан незалежності суддів

12:05, 21 июня 2019
Члени ВРП, Ради суддів, експерти Ради Європи обговорюють Щорічну доповідь Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.
Судова спільнота та експерти Ради Європи обговорюють стан незалежності суддів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

21 червня за участі голови Офісу ради Європи в Україні, експертів Ради Європи, голови та членів Вищої ради правосуддя, голови ВККС, членів Ради суддів, секретаря Великої Палати Верховного Суду та суддів ВС, голови ДСА, голови Служби судової охорони, проходить обговорення Щорічної доповіді Вищої ради правосуддя про стан забезпечення незалежності суддів в Україні.

Як повідомила член ВРП Лариса Швецова, станом на 1 червня 2019 року до ВРП загалом надійшло 40 тисяч дисциплінарних скарг. За 2017 рік члени ВРП розглянули по суті понад 7 тисяч скарг. За 2018 рік — 16 тисяч скарг. Зростання кількості скарг означає, що будь-яка особа намагається вплинути на суддю, підкреслила вона. Це значить, що судді не можуть бути повністю незалежними, та ця проблема дійсно потребує вирішення. За словами Лариси Швецової, необхідно розробити чіткі критерії, за якими складати цю Щорічну доповідь.

Зі свого боку, член ВРП Андрій Овсієнко розповів про проблему вручення суддям підозр, які в порушення законодавства вручає не генеральний прокурор чи його заступник. Також він акцентував на тому, що звернення про втручання в здійснення правосуддя, за якими ВРП ухвалює рішення та направляє їх до Генеральної прокуратури, ГПУ перенаправляє до регіональних прокуратур (які часто самі і є порушниками), що зовсім не сприяє ефективності реагування на втручання.

Голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк зазначив, що наразі в судовій системі є чимало проблем, які впливають на незалежність суддів. Зокрема, це проблеми з фінансуванням, з приміщенням та забезпеченням належними умовами роботи Вищого антикорупційного суду, з тим, щоб запрацювала Служба судової охорони.

Втім, головною проблемою залишається кадровий дефіцит. За словами голови ДСА, в 14 судах гостро стоїть проблема з відсутністю суддів. «Вчора ми обговорювали цю проблему з Вищою радою правосуддя. Я думаю, що найближчим часом питання наповнення судів першої інстанції вирішиться», — зазначив голова ДСА.

Також він відмітив, що в рамках оптимізації судів наразі не завершено формування окружних судів, а також не сформовано апеляційний окружний суд в Черкасах.

Інформацію про те, що конкурс до судів першої інстанції оголосять найближчим часом, підтвердив і голова ВРП Володимир Говоруха.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде