На майбутнє: нардеп Купрій подав законопроект щодо дітей, виношених у штучному організмі

16:43, 9 июля 2019
Новий законопроект передбачає встановлення батьківства для дітей, народжених методом ектогенезу.
На майбутнє: нардеп Купрій подав законопроект щодо дітей, виношених у штучному організмі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 липня народний депутат Віталій Купрій подав на розгляд до Верховної Ради проект закону № 10427 про внесення змін до Сімейного кодексу України (у частині визначення походження дитини, народженої з використанням методу ектогенезу).

Як зазначається в пояснювальній записці, Україна здобула статус одного зі світових лідерів лікування безпліддя за допомогою допоміжних репродуктивних технологій. Методи лікування безпліддя постійно розвиваються. Одним із методів, розробці якого присвячено найбільше зусиль вчених на сьогодні, є метод ектогенезу. Так, ектогенез — це процесс зростання організму в штучному середовищі поза тілом людини.

Віталій Купрій зазначає, що сучасні технології, такі як екстракорпоральне запліднення, вирощування ендометрію тощо, дають чітке уявлення про те, що метод ектогенезу матиме позитивні результати. Однак за умов сучасного правового регулювання, експерименти, пов’язані із цим методом, зупиняються на ранніх (до чотирнадцяти днів) стадіях розвитку плода (який, відповідно до наявних досліджень у галузі ектогенезу, слід вважати саме плодом, а не ембріоном), оскільки правовий статус дитини, народженої у штучному середовищі, залишається неврегульованим.

Сімейний кодекс України визначає походження дітей, народжених в результаті застосування допоміжних репродуктивних технологій, але положення статті 123 цього Кодексу не регулюють походження дітей, народжених в результаті застосування методу ектогенезу. Найбільш доцільним виглядає застосування такого ж підходу, який поширюється на визначення батьківства щодо дітей, народжених у разі перенесення ембріона людини в організм іншої жінки.

Нардеп пропонує статтю 123 у Сімейному кодексі України доповнити частиною 4 такого змісту:

«Подружжя визнається батьками дитини, народженої із застосуванням методу ектогенезу (у штучному середовищі поза межами людського тіла) за умови використання гамет хоча б одного з подружжя».

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що до Верховної Ради внесли законопроект, яким передбачена кримінальна відповідальність за невизнання Криму частиною України.

Також ми писали, що проти кандидата в народні депутати актора «Юзіка» подано позов.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва