У парламенті пояснили логіку утворення комітетів

13:15, 16 августа 2019
Комітети матимуть приблизно однаковий обсяг предметів відання, і їх повноваження будуть повністю узгоджуватися з Конституцією України.
У парламенті пояснили логіку утворення комітетів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Запропонована підготовчою групою матриця кількості комітетів Верховної Ради, яка передбачає скорочення 27 комітетів і однієї спеціальної комісії до 23 комітетів, виникла на основі аналізу ефективності роботи парламенту попереднього скликання. Крім того, повноваження комітетів, що не відповідають Конституції України і які помилково потрапляли до нової редакції предметів відання комітетів, виправлені.

Про це заявив координатор однієї з підготовчих груп Руслан Стефанчук.

За його словами, новий склад парламенту хоче поламати традицію, коли комітети створювались під певні особи, під гарними гаслами, а в результаті за весь час своєї каденції спромагалися підготувати лише 2-3 законопроекти.

«Ми вирішили взяти за основу не людей, яких треба працевлаштувати, як це було при попередньому скликанні, а саме напрямки, які треба розвивати», — наголосив народний депутат.

Крім того, він повідомив, що підготовча група орієнтувалась на створення не маленьких тематичних, а великих повноцінних комітетів, з нормальним секретаріатом і можливістю підготовки якісних законодавчих актів. Тому до предметів відання окремих комітетів додавали, або переносили з інших дотичні питання.

У той же час, на думку координатора підготовчої групи, комітет є тільки однією з форм ефективної співпраці парламентаріїв. Тому в подальшому будуть підтримуватися в межах Верховної Ради утворення різних парламентських груп за певними тематичними напрямками.

«Законодавчі акти в таких групах будуть набагато швидше долати шлях від ідеї до практичної реалізації», — переконаний Руслан Стефанчук.

Також він запевнив, що в основі повноважень кожного комітету лежить Конституція України. Зокрема, чутки, що новий Комітет з правової політики, який пропонують утворити замість Комітету з питань правової політики та правосуддя, знову хоче повернути собі повноваження призначати та звільняти суддів, не відповідає дійсності. Ці повноваження випадково потратили до предметів відання комітету з попередніх матриць і були усунені на засіданнях підготовчої групи.

«Остаточна редакція предметів відання Комітету правової політики повністю кореспондується з новим статусом судових органів, який виник внаслідок змін, внесених до Конституції України у 2016 році», — підсумував Руслан Стефанчук.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки