Мін’юст взявся за вивчення основного елементу протидії рейдерству

18:44, 22 августа 2019
Йде пошук відповіді на питання, чи варто вводити обов’язкове нотаріальне посвідчення договорів оренди сільськогосподарських ділянок.
Мін’юст взявся за вивчення основного елементу протидії рейдерству
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Новий склад Департаменту державної реєстрації та нотаріату Міністерства юстиції України, який жваво взявся наводити порядок у сфері протидії рейдерству, почав вивчати ефективність давно пропонованої юридичною спільнотою норми — обов’язкового нотаріального посвідчення договорів оренди сільськогосподарських ділянок. З цією метою директор департаменту Владислав Власюк на своїй сторінці у Фейсбуці влаштував дискусію.

Його цікавить лише одне: чи захистить вчинення нотаріальних дій власників землі та орендарів від рейдерства, або ж це дороге задоволення? Сам він зазначає, що, за його даними, оренда ділянки в 4 га вартує в середньому 4 тисячі грн на рік. Посвідчення одного нотаріального договору — 1000 грн. «Якщо беремо планку в 7 років, то отримуємо 28 тисяч за оренду, плюс 1 тисяча за договір. Тобто це додає лише 3,5% за конкретний спосіб протидії рейдерству! Як на мене, з такою математикою ця пропозиція достойна обговорення», — пише посадовець.

У понад сотні коментарів, кількість яких продовжує зростати, більшість дописувачів однозначно підтримала необхідність запровадження обов’язкового нотаріального посвідчення договорів оренди сільськогосподарських ділянок. Аргументують це тим, що підвищиться якість документів, посилиться захист, проводитиметься правова робота зі сторонами, впорядковуватиметься зміст та істотні умови з урахуванням індивідуальних ситуацій, встановлюватиметься особа, будуть верифікуватися повноваження, права третіх осіб, обтяження, усунеться підробка підписів, перевірятиметься юридична особа, зміна і припинення теж будуть під наглядом нотаріуса! Крім того, це набагато дешевше, ніж відстоювати свої права в судах і платити озброєним охоронникам за фактичний захист.

У дискусії свою точку зору висловила і перший віце-президент Нотаріальної палати України Ольга Оніщук.

На її думку, зокрема, якщо право оренди буде відступати на користь третіх осіб, то за наявності нотаріального посвідчення договорів оренди певної кількості земельних ділянок, якими користується фермерське господарство (наприклад 100 ділянок), такий аграрний бізнес автоматично стає дуже цінним «товаром». Право користування землею і є найбільшою цінністю цього виду бізнесу.

Таким чином, інвестор, який витрачає $5-10 млн, купуючи господарство, віддасть перевагу саме тому, хто грамотно захистив свій бізнес та має документи з максимальними юридичними гарантіями.

Водночас внесення даних до системи державних реєстрів — це не тупе кнопкодавство, це робота, яка потребує глибоких юридичних знань, часу та сумління. Ольга Оніщук навіть запросила охочих відвідати її контору, де вона готова поділитися досвідом та продемонструвати «кількість рухів», які потрібно зробити нотаріусу для посвідчення одного такого правочину.

«Ви не уявляєте, скільки помилок ми сьогодні знаходимо в системі кадастру і скільки потрібно іще виправляти та вносити дані, допоки ця система стане досконалою», — зазначає віце-президент НПУ.

За її словами, саме через недосконалість системи Державного земельного кадастру нотаріат сьогодні не лобіює питання нотаріального посвідчення оренди землі.

«Це складна навантажлива юридична робота, яка не принесе доходу, а принесе головний біль, вбитий зір під час роботи в реєстрах з тисячними алгоритмами реєстрації, гори паперового архіву та решту нашого нотаріального «щастя», — констатує вона і водночас наголошує, що, на жаль, тільки руками нотаріусів можна «вичистити ці конюшні».

З іншого боку, і нотаріату потрібна підтримка держави у плані грамотного правового регулювання процедур, спрощення непотрібного діловодства, покращення програмного забезпечення, що дозволить вчиняти нотаріальні дії швидко та за оптимальну плату, відповідати запитам суспільства на оперативність та зручність.

Інші учасники дискусії також згадали необхідність посилення кримінальної відповідальності та невідворотності покарання за неправомірні дії і вказали, що стаття 206-2 (Протиправне заволодіння майном підприємства, установи, організації) Кримінального Кодексу України не працює.

Деякі більш дієвим та економічно вигіднішим способом вважають засвідчення договорів не нотаріусами, а цифровою печаткою, та подачу договорів на розгляд реєстратору виключно в електронному вигляді.

Скептики традиційно розповідають про те, що основна маса власників паїв — пенсіонери, які дуже часто не можуть та не хочуть навіть до центру села поїхати. «А тут потратити півдня на нотаріуса в місті, за 20-50 км від дому... Навряд чи зайде», — роблять вони невтішний висновок.

У будь-якому разі актуалізація теми обов’язкового нотаріального посвідчення договорів оренди сільськогосподарських ділянок свідчить, що в цій сфері найближчим часом кардинальні зміни неодмінно настануть.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду