Чат-боти для нових народних обранців: як вони будуть працювати

14:20, 27 августа 2019
Щоб новообрані нардепи не витрачали час на поневіряння, пошуки необхідного переліку документів, був створений електронний помічник депутата.
Чат-боти для нових народних обранців: як вони будуть працювати
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

27 серпня відбулась презентація електронного помічника для депутатів Верховної Ради 9-го скликання. Головне завдання проекту — автоматизація частини роботи народного депутата, оптимізація процесів, налагодження робочих зав’язків між нардепами, комітетами та службами Верховної Ради.

Спікерами виступили народний депутат Верховної Ради України 9-го скликання Галина Янченко, експерт з питань штучного інтелекту Українського інституту майбутнього Антон Семенов та голова ІТ-управління Верховної Ради Олексій Сидоренко.

Народний депутат Галина Янченко повідомила, що чат-бот необхідний, оскільки апарат Верховної Ради надзвичайно великий.

«Кількість будівель, в яких розміщуються комітети, є дуже великою. Близько десятка будівель знаходяться у підпорядкуванні апарату Верховної Ради, де знаходяться управління, комітети, де працюють депутати під час сесійних засідань. Щоб допомогти новообраним народним депутатам швидко зорієнтуватись, з одного боку, з іншого — щоб не витрачати їхній час на поневіряння, пошуки необхідного переліку документів для вирішення того чи іншого питання: куди віднести документи, хто там є контактною особою, і був створений цей чат-бот, електронний помічник депутата.

Тобто фактично це є маленький елемент держави у смартфоні. Таким чином ми вивільняємо час, енергію і творчі сили народних депутатів і їх помічників для того, щоб вони зрозуміли, як працюють бюрократичні нетрі, і сконцентрувались на тому, для чого їх і обирав український народ, — на законотворчості й роботі з громадянами», — зауважила вона.

Голова ІТ-управління ВРУ Олексій Сидоренко розповів, що його на ідею створення електронного помічника для народних обранців надихнув досвід багатьох національних парламентів: «Передусім, парламент Бразилії, який у травні цього році демонстрував найвищі серед парламентів досягнення у сфері запровадження технологій штучного інтелекту у законодавчі процеси. Думаю, Верховна Рада не стане винятком на цьому шляху. Даний інструмент, як вже сказали, служитиме саме успішному запровадженню технологій штучного інтелекту у законотворчому процесі.

Хочеться вірити, що цей електронний помічник не просто економитиме час народних депутатів, не просто даватиме корисну інформацію, а забезпечить, за великим рахунком, вищу якість тих проектів законів, тих законодавчих ініціатив, які вноситимуться на розгляд парламенту».

За словами Антона Семенова, бот буде постійно оновлюватись і поповнюватись новими даними безпосередньо від самих користувачів, тобто нардепів і їх помічників: «Алгоритм такий: якщо бот не знає відповіді на якесь запитання — будь-який запит зберігається в його архіві. А далі ми, його розробники, знаходимо відповідь на це запитання. Таким чином бот ставатиме щоразу розумнішим. До речі, ця система реалізована на базі технологій Google».

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва