Президент вніс законопроект щодо усунення блокування роботи Антикорсуду

15:59, 29 августа 2019
Володимир Зеленський зареєстрував законопроект, що дасть змогу усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду.
Президент вніс законопроект щодо усунення блокування роботи Антикорсуду
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Президент Володимир Зеленський 29 серпня переподав до парламенту законопроект, що дасть змогу усунути потенційну проблему перевантаження суддів Вищого антикорупційного суду та забезпечить ефективніший розгляд кримінальних проваджень щодо хабарництва чиновників. Проект закону зареєстрований за № 1025.

Аналогічний законопроект, який Президент подав до парламенту минулого скликання, пропонував уточнити підсудність ВАКС, щоб Суд зосередився на кримінальних провадженнях, внесених до Єдиного реєстру досудових розслідувань з дня початку роботи цього суду або до дня початку його роботи, якщо досудове розслідування здійснюється або здійснювалось детективами НАБУ і закінчено прокурорами САП.

Так, після початку роботи Антикорсуду слідчі судді інших судів перестануть приймати до розгляду клопотання і скарги, суди першої інстанції — обвинувальні акти та інші документи, апеляційні суди — апеляційні скарги.

Водночас клопотання і скарги, що вже надійшли до слідчих суддів інших судів, але не були розглянуті до дня початку роботи ВАКС, передаються до зазначеного суду. Якщо розгляд у судах першої та апеляційної інстанцій не завершено до дня початку роботи Антикорсуду, ці провадження також передаються до згаданого суду в установленому порядку.

Після ухвалення відповідних пропозицій Вищий антикорупційний суд у складі 26 суддів першої інстанції та 12 суддів Апеляційної палати уникнуть надмірного навантаження, а значить, оперативно ухвалюватимуть рішення стосовно корупції високопосадовців.

Такі зміни пропонувалися в попередньому законопроекті Президента.

Тексту нового законопроекту, який внесений 29 серпня, наразі на сайті парламенту немає.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду