Міністерство цифрової трансформації: чим воно займатиметься

17:02, 30 августа 2019
Буде формуватися єдина політика в сфері діджиталізації та є-управління економікою, освітою, охороною здоров’я, транспортом тощо.
Міністерство цифрової трансформації: чим воно займатиметься
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Вчора, 29 серпня, Верховна Рада затвердила склад нового Кабінету міністрів. Країна отримала не тільки нових очільників відомств, але й нові міністерства. Так, з’явилася посада віце-прем'єр-міністра України — міністра цифрової трансформації, на яку призначено власника SMM-агентства із Запоріжжя Михайла Федорова, котрий вважався основним інтернет-стратегом Зеленського і посідав 6-ту позицію у виборчому списку партії «Слуга народу».

Про ідею діджиталізації урядової політики, економічних стосунків на інших сфер життя і доведення її до рівня «держави у смартфоні» говориться не один рік. Вже всі знають, що частка цифрової економіки в Україні становить тільки 3%, а в рейтингу цифрової конкурентоспроможності наша країна щороку посідає майже останні місця серед 63-х країн Європи, Середнього Сходу та Африки. Інформаційне підґрунтя було закладене, але тільки тепер ідея активної діджиталізації наблизилась до практичного втілення.

Міністерство цифрових трансформацій ще доведеться сформувати. Щоб процес формування єдиної ІТ-політики вийшов за межі відомства і став загальнонаціональним, статус міністра вирішили підняти до рівня віце-прем’єр-міністра. Передбачено також, що у кожному міністерстві, у кожній облдержадміністрації один із замів буде відповідати за цифрову трансформацію.

Процес створення міністерства є досить стандартним: державна реєстрація, розробка і затвердження штатного розпису й кошторису, оголошення конкурсів на заповнення посад, фінальна постанова КМУ про покладення обов’язків — і вперед.

На все про все передбачають виділити приблизно місяць, адже штат у міністерства буде невеликий — орієнтовно 40 співробітників.

За словами ще одного радника Президента України з питань цифрових трансформацій, голови ІТ-комітету Американської торгової палати Валерія Фіщука, перші три роки міністерство основні зусилля спрямовуватиме на забезпечення вільного доступу до інтернету усіх верств населення, побудову необхідних цифрових інфраструктур та переведення спілкування державних органів з громадянами на повністю електронну форму.

Очевидно, що до сфери управління Міністерства цифрових трансформацій передадуть Держагентство з питань електронного управління, Держспецзв’язок, а також окремі державні реєстри. Проте це ще в стані обговорення.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області