Електронна система торгів державним і комунальним майном: що пропонується у законопроекті

19:45, 6 сентября 2019
Законопроектом спрощено процедуру передачі в оренду об’єктів державної та комунальної власності.
Електронна система торгів державним і комунальним майном: що пропонується у законопроекті
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Верховній Раді України зареєстровано проект закону «Про оренду державного та комунального майна» №1055 авторства народних депутатів Олексія Мовчана, Роксолани Підласи, Олени Шуляк та інших. Законопроектом встановлюється новий порядок передачі державного та комунального майна в оренду.

Передача в оренду державного та комунального майна, згідно з проектом закону, замість застарілої процедури проведення конкурсу буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні в електронній торговій системі.

Зокрема зазначається, що в користування за договором оренди передається єдиний майновий комплекс підприємства, його структурний підрозділ (філія, цех, дільниця), нерухоме та інше окреме індивідуально визначене майно, що не втрачає у процесі використання своєї споживчої якості (неспоживна річ).

Законопроектом визначено ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна, що забезпечуватимуть прозорість, конкурентність та максимальну економічну віддачу державі та місцевим органам влади від надання свого майна в оренду, такі як:

1) ухвалення рішення щодо можливості передачі майна в оренду;

2) внесення інформації про потенційний об'єкт оренди до електронної торгової системи;

3) ухвалення рішення про включення потенційного об'єкта оренди до одного з Переліків;

4) опублікування інформації про потенційний об'єкт оренди, відносно якого ухвалено рішення про включення до одного з Переліків, в електронній торговій системі;

4) розміщення в електронній торговій системі оголошення про передачу майна в оренду;

5) проведення аукціону на право оренди майна або передача об'єкта в оренду без проведення аукціону, укладання та публікація в електронній торговій системі договору оренди.

Також визначається перелік випадків, у яких фізичні та юридичні особи не можуть виступати орендарями державного та комунального майна.

  1. Фізичні та юридичні особи, стосовно яких застосовано спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції) відповідно до закону України про санкції, а також пов’язані з ними особи. 
  2. Юридичні особи, інформація про бенефіціарних власників яких не розкрита в порушення вимог Закону України «Про Державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань».
  3. Фізичні та юридичні особи, зареєстровані в державах, включених до списку держав, що не співпрацюють у сфері протидії відмиванню доходів, одержаних злочинним шляхом, а також юридичні особи, 50 і більше відсотків статутного капіталу яких належать прямо або опосередковано таким особам.
  4. фізичні та юридичні особи, які перебувають у процедурах банкрутства (неплатоспроможності) або у процесі припинення.
  5. Працівники орендодавця — щодо майна, яке надається в оренду такими орендодавцями.
  6. Працівники органів управління та балансоутримувачів — щодо майна, оренда якого погоджується такими органами управління, або яке знаходиться на балансі таких балансоутримувачів.

Для участі в аукціоні потенційний орендар подає заяву на участь в аукціоні шляхом заповнення електронної форми в електронній торговій системі, встановленої адміністратором.

Законопроектом зазначається, що прийом заяв про оренду відповідного майна (заяв про участь в електронних торгах) відбувається протягом 10 робочих днів та подальше проведення конкурсу на право оренди здійснюються через електронну торгову систему.

Якщо в момент закінчення кінцевого терміну прийняття заяв про участь в електронних торгах не подано жодної заяви в електронній торговій системі, конкурс на право оренди майна (електронний аукціон) не проводиться, електронні торги вважаються такими, що не відбулись.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що  Комітет Верховної Ради схвалив законопроект про перезапуск ВККС.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді