Виявив порушення порядку проведення розрахунків — отримай компенсацію

11:25, 10 сентября 2019
Законопроектом передбачається подання скарг покупця щодо порушення проведення розрахункових операцій.
Виявив порушення порядку проведення розрахунків — отримай компенсацію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

29 серпня народні депутати від фракції «Слуга народу» Данило Гетманцев, Роксолана Підласа та Павло Фролов зареєстрували у Верховній Раді законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг» №1073, який передбачає запровадження дієвого механізму контролю обігу товарів та обсягу доходів суб’єктів спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, до боротьби з ухиленням від обліку готівки автори законопроекту №1073 вирішили залучити самих споживачів. Їм обіцяють певну частину коштів від сум штрафів, що будуть застосовані до суб’єктів господарювання за наслідками розгляду скарг громадян. А вони будуть збільшені до 150% (250% — у разі повторного порушення) від суми проданого з недотриманням закону товару.

Законопроектом №1073 передбачається заповнення та подання скарг покупця (споживача) щодо порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій у випадку, якщо вартість товарів (робіт, послуг), які є предметом скарги, становить понад 100 гривень на день їх отримання покупцем (споживачем).

Для здійснення компенсації частини штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними СОД РРО на користь покупця (споживача), відповідний контролюючий орган протягом п'яти робочих днів з дня зарахування до бюджету штрафних (фінансових) санкцій, застосованих до платника податків за порушення встановленого порядку проведення розрахункових операцій, готує висновок та подає його для виконання відповідному органові, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів.

На підставі отриманого висновку орган, що здійснює казначейське обслуговування бюджетних коштів, перераховує на користь відповідного покупця (споживача) компенсацію частини суми штрафних (фінансових) санкцій, визначених за даними СОД РРО.

Скільки саме, розшифровано в законопроекті №1053: повну вартість товару, що реалізований з порушенням порядку ведення розрахункових операцій. Але для цього потрібно надати всю необхідну інформацію, що дозволить оштрафувати порушника та стягнути з нього кошти до державного бюджету.

Компенсація частини суми штрафних (фінансових) санкцій здійснюється при дотриманні наступних умов:

1) у зверненні покупця зазначено номер його рахунку та банківську установу, в якій такий рахунок відкрито;

2) сума штрафних (фінансових) санкцій зарахована до державного бюджету в повному обсязі;

3) до скарги додано копії документів, отриманих разом з придбаним товаром (роботою, послугою), про які зазначається в скарзі, покупцем від продавця товарів (робіт, послуг);

4) вартість товарів (робіт, послуг) в межах однієї розрахункової операції, щодо яких подано звернення покупця, становить понад 100 гривень на день їх отримання покупцем (споживачем).

Також в законопроекті №1053 передбачено вимоги до скарг покупців (споживачів), які мають містити такі реквізити:

- прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті), номер засобу зв’язку;

- дату придбання товарів (робіт, послуг), що є предметом скарги;

- найменування та вартість придбаних покупцем товарів (робіт, послуг), найменування та/або податковий номер продавця товарів (робіт, послуг), адресу господарської одиниці продавця, в якій було придбано товари (роботи, послуги), а у випадку якщо зазначені реквізити продавця неможливо встановити за отриманими документами - зазначення адреси місця придбання товарів; у разі придбання товарів (робіт, послуг) за допомогою мережі Інтернет – також зазначення Інтернет-сайту (чи іншого способу представлення інформації в мережі Інтернет), на якому було здійснено замовлення товару (роботи, послуги) та/або наведено інформацію про товар (роботу, послугу) чи про продавця;

- перелік документів, отриманих покупцем (споживачем) від продавця товарів (робіт, послуг) разом з придбаним товаром (роботою, послугою);

- інформацію про отриманий від продавця товарів (робіт, послуг) розрахунковий документ або про факт невидачі розрахункового документа;

- номер банківського рахунку покупця (споживача), на який може бути зарахована компенсація визначеної законодавством частини суми штрафних (фінансових) санкцій, застосованих контролюючим органом за наслідками перевірки за скаргою, поданою покупцем (споживачем).

Нові правила стосуватимуться не тільки роздрібної торгівлі чи отримання послуг, а й замовлення товарів через інтернет. До того ж проект закону №1073 залишає можливість не застосовувати реєстратори розрахункових операцій тільки для платників єдиного податку І групи.

Для пристосування до нових умов суб’єктам підприємницької діяльності дадуть півроку після опублікування законів.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді