Чому фракція «Голос» не підтримала законопроект про запобігання корупції

17:12, 2 октября 2019
Найгірше, що є у цьому законопроекті, — положення про скорочення фінансування партій, — Роман Лозинський.
Чому фракція «Голос» не підтримала законопроект про запобігання корупції
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

2 жовтня під час ранкового пленарного засідання парламент прийняв у другому читанні законопроект №1029 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції.

Зокрема, він передбачає перезавантаження НАЗК, обов’язкове подання декларацій помічниками суддів і народних депутатів, а також зменшення фінансування політичних партій. Фракція «Голос» під час голосування утрималась.

Народний депутат Роман Лозинський пояснив «Судово-юридичній газеті», які саме зауваження мають до цього законопроекту його колеги:

«Ось наприклад, чи мають подавати декларації помічники суддів — це взагалі досить дискусійне питання. Зокрема, наша фракція не мала однозначної позиції щодо цього. Ми просто не підтримуємо взагалі таке широке декларування. Воно не впливає на доброчесність, але дає можливість впливу і контролю над людьми, які безпосередньо не є державними службовцями. Люди просто не будуть йти на таку роботу, адже не всі готові працювати з постійним тиском і перевірками. Навряд чи це посприяє боротьбі з корупцією».

Проте основною причиною того, що «Голос» не підтримав законопроект №1029, стало зменшення фінансування політичних партій.

«Найгірше, що є у цьому законопроекті, — положення про фінансування партій. Дуже часто саме в таких аспектах «зашиті» великі ризики. Зокрема, не можуть партію фінансувати підприємець або фізична особа, яка має податковий борг. Зараз податковий борг нараховують взагалі заднім числом, і таким чином б’ють по малих політичних партіях, створюючи можливість забрати в них фінансування. Для нас це найбільш неприйнятна норма в законопроекті. Ми неодноразово наголошували на цьому, подавали правки. На жаль, монобільшість ці правки не підтримала. Саме тому фракція «Голос» утрималась», — пояснив Роман Лозинський.

Нагадаємо, раніше ми публікували фото документу Формули Штайнмайєра, підписаного Леонідом Кучмою.  

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Тетяна Левченко
    Тетяна Левченко
    суддя Сумського апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва