Правоохоронним органам обмежать можливості необґрунтованих втручань у роботу митниць

17:40, 3 октября 2019
Повідомлення про можливі ризики вантажів, що проходять через митницю, стануть централізованими та електронними.
Правоохоронним органам обмежать можливості необґрунтованих втручань у роботу митниць
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабінет міністрів України ухвалив рішення про запровадження пілотного проекту щодо нової моделі взаємодії митної служби із силовими структурами. Йдеться про створення на базі волонтерського проекту iGov/iDoc єдиного бізнес-процесу. Силовики зможуть подавати так звані орієнтування відносно можливих порушень в митному оформленні конкретних вантажів тільки в електронній формі, за заданою формою, і з узгодженням усіх деталей в своїх центральних офісах. Необґрунтовані орієнтування братися до уваги не будуть. Про це на своїх сторінках у Фейсбуці повідомили голова нової Державної митної служби Максим Нефьодов та міністр Кабінету міністрів України Дмитро Дубілет, які спільно працювали над розробкою постанови КМУ.

За словами Максима Нефьодова, за багато років накопичилось 80 тисяч зазначених електронних «стопів», і навіть не зрозуміло, чи працюють ще люди, які їх колись ставили. Але найголовніше, у такій системі наявні шалені корупційні ризики всіх залучених в процес, адже переважно будь-яка зупинка і перевірка вантажу — це спосіб банального вимагання хабарів і прямі збитки для бізнесу. Сьогодні вони можуть тривати доти, поки орієнтування не знімуть.

Після зазначеного рішення Кабміну подібну практику збираються припинити.

«Виключно централізований і електронний обмін інформацією. На основі iDoc розроблена система, через яку тільки через центральні апарати відповідних держорганів будуть надсилатись повідомлення встановленого зразка. Немає обгрунтувань «стопу» — вибачте. На контроль суб‘єкта можуть ставити лише на 3 місяці — це не може бути позасудовим методом покарань чи затримок зовнішньоекономічної діяльності. Буде повний реєстр і обрахунок ефективності цих повідомлень — і ніякої самодіяльності. Для початку система буде працювати напівавтоматично, аби пересвідчитись, що всі працюють коректно, потім буде переведена в режим виключно пакетів, підписаних ЕЦП/КЕП», — ділиться подробицями голова ДМС.

Автори нововведення розраховують, що воно призведе до різкого зниження згаданих орієнтувань. А ті запити, які все ж будуть приходити, будуть ретельно аналізуватися централізовано, наскільки вони мають підстави, а також як скоро їх можна знімати.

На думку Дмитра Дубілета, за тиждень пілотний проект вже запрацює.

«Нагадаю, iGov — це волонтерський проект, з яким ми колись стукали в усі урядові двері. Тепер же держава взяла за 1 грн собі на баланс iDoc (документообіг, створений на базі iGov) і може запускати подібні проекти за пару тижнів і безкоштовно», — пояснив прихильник техноуряду.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що суд роз’яснив, як стягнути з митниці збитки внаслідок неправомірних дій.

Також повідомлялося, що Кабмін схвалив створення територіальних органів митної служби.

Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Ответственности за нарушение правил военного учета не избежать – эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Надія Андрусик
    Надія Андрусик
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Ярослав Василенко
    Ярослав Василенко
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Валентин Сердюк
    Валентин Сердюк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Ігор Бахаєв
    Ігор Бахаєв
    суддя Мелітопольського міськрайонного суду Запорізької області