Основні положення законопроекту Олексія Гончарука щодо опублікування нормативно-правових актів

13:46, 30 октября 2019
До Ради подано законопроект про розміщення офіційної інформації в електронному вигляді.
Основні положення законопроекту Олексія Гончарука щодо опублікування нормативно-правових актів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем’єр-міністр України Олексій Гончарук виступив ініціатором законопроекту №2307 від 24.10.2019 про внесення змін до деяких законів України щодо опублікування нормативно-правових актів Кабінету міністрів України та розміщення окремої інформації в електронному вигляді. 

Необхідність внесення змін аргументується зменшенням кількості друкованих  видань, у яких треба або можливо публікувати офіційну інформацію, та розширенням способів публікації актів законодавства, не обмежених друкованими виданнями.

Пояснювальна записка містить статистичні дані щодо тиражування офіційних газет, в яких нині відбувається публікація нормативно-правових актів.

Так, від дати виходу чергового примірника газети починається відлік набуття чинності постанов Кабінету міністрів та інших нормативно-правових актів (розпорядження чинні з дня їх ухвалення урядом). Однак на сьогодні тираж одного номеру газети не настільки масовий, щоб вона могла повною мірою вважатися загальнодержавною.

«Останніми роками має місце скорочення обсягу тиражу. Так, у 2015 р. середній разовий тираж складав 25,9 тис. примірників, у 2016 р. — 25,4 тис., у 2017 р. — 19,6 тис., у 2018 р. — 16,6 тисяч», — зазначається у пояснювальній записці.

На даний час інформація про ухвалені органами влади рішення дублюється на веб-сайті Верховної Ради України та системою «Ліга: Закон», що не належать до офіційних джерел. Друк і розповсюдження періодичних видань тягнуть за собою фінансові, матеріальні та людські ресурси, що не завжди є економічно обґрунтованим.

Таким чином, існує нагальна потреба створити єдине джерело офіційних (точних) текстів актів законодавства України та іншої офіційної інформації з цілодобовим безоплатним доступом до нього через інтернет.

Законопроектом передбачено, що опублікування актів уряду, нормативно-правових актів міністерств (наказів) та рішень НКРЕКП замість друку в газеті «Урядовий кур’єр» можливо шляхом їх розміщення на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів. Після опублікування на цьому порталі нормативно-правові акти набирають чинності.

Крім того, у проекті закону передбачено виключення із законів України вимог щодо необхідності одночасного друку в газеті «Урядовий кур’єр» та інших офіційних друкованих виданнях офіційної інформації (штучне дублювання) і залишені вимоги стосовно друку інформації в газеті «Голос України» або «Офіційному віснику України».

Щодо позитивного аспекту пропонованих нововведень

Публікація рішень органів влади на єдиному джерелі офіційних текстів актів законодавства України розширить можливості доступу до офіційних текстів актів законодавства України з використанням мережі Інтернет.

Публікація щорічних звітів та статистичних даних не в друкованому виданні — газеті «Урядовий кур’єр», а шляхом розміщення на Єдиному веб-порталі органів виконавчої влади України стане важливим кроком у запровадженні оперативного та масового інформування громадськості про результати статистичних спостережень.

 Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про впровадження електронного документообігу в законодавчому процесі

Крім того, продаж та оренда земельних ділянок буде здійснюватися через електронні аукціони.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді