Як відбуватиметься реформа Національної академії прокуратури, фоторепортаж

16:07, 9 ноября 2019
На базі Національної академії прокуратури буде утворено Тренінговий центр прокурорів України.
Як відбуватиметься реформа Національної академії прокуратури, фоторепортаж
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

З прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо першочергових заходів із реформи органів прокуратури» розпочався процес першочергових і багато в чому тимчасових заходів, пов’язаних передусім із кадровим перезавантаженням органів прокуратури шляхом атестації чинних прокурорів. Також надається можливість усім доброчесним кандидатам, які мають належні теоретичні знання та практичні навички, на конкурсних засадах обійняти посаду прокурора у будь-якому органі прокуратури.

Так, Закон передбачає створення Офісу генерального прокурора, окружних прокуратур, запровадження атестації для всіх діючих прокурорів. Крім того, на базі Національної академії прокуратури України буде утворено Тренінговий центр прокурорів. У найбільших містах — Харкові, Дніпрі, Одесі та Львові — будуть діяти філіали Тренінгового центру.

На початковому етапі процесу реорганізації Національна академія прокуратури вже практикує навчання прокурорів та державних службовців.

Доцільність та перспективу створення Тренінгових центрів Судово-юридична газета обговорила з Віктором Кощинцем, начальником відділу підготовки прокурорів з організації роботи в органах прокуратури та викладання професійної етики Національної академії прокуратури України. 

«З прийняттям змін до Закону України «Про прокуратуру» законодавець визначив, що Національна академія прокуратури припинить своє існування, на її базі буде утворено Тренінговий центр прокурорів України. І суспільство, й органи прокуратури очікують, що це буде державна установа  сучасного напрямку розвитку, яка під час підвищення кваліфікації даватиме нові знання і навички для вже діючих прокурорів, а в подальшому готуватиме кандидатів на посаду прокурора. Для Тренінгового центру досить важливим є практичний напрямок підготовки прокурорів з підвищення їхньої кваліфікації».

Наразі в Національній академії прокуратури проводяться заходи щодо зміни вектора розвитку системи підготовки прокурорів. Усі заняття носять практичний характер в залежності від цілей: для здобування нових знань проводяться семінари, для оволодіння новими навичками — тренінги.

«Значна увага приділяється психологічному забезпеченню прокурорської діяльності, — зазначає Віктор Кощинець. — Під цим варто розуміти, по-перше, виявлення психологічних особливостей самого прокурора. З цією метою ми отримали в користування автоматизований психодіагнозтичний комплекс, за допомогою якого ми можемо протестувати велику кількість прокурорів. Створено кімнату психолога. Крім підвищення професійного рівня знать, наприклад, в кримінальному процесі, Тренінговий центр буде працювати на покращення особистісних навичок. На даний час проводяться тренінги з психології комунікації прокурора зі ЗМІ та учасниками судових процесів: суддею, адвокатом. Готується тренінг з лідерства в органах прокуратури, стресостійкості прокурора, тренінг з роботи в команді прокурора, з емоційного інтелекту в роботі прокурора, підготовлений тренінг-семінар «Психологія управління» для керівників органів прокуратури. Основний базовий тренінг — вирішення конфліктних ситуацій в роботі прокурора. Йдеться як про загальні конфлікти в соціумі, так і про правові конфлікти. Прокурор може бути як стороною конфлікту, так і особою, яка має засоби та вплив для врегулювання конфлікту. За результатами тренінгу ми хочемо, щоб прокурор зумів працювати з інтересами різних людей. Завдання тренінгу — як виявити ці інтереси людей за допомогою методики активного слухання. Ми наголошуємо, що головне — правильно ставити питання для з`ясування інтересу і приводити людей до спільного вирішення конфліктної ситуації. Основне в цьому процесі — завоювання довіри двох конфліктуючих сторін.

Щодо актуальності реформи прокуратури Віктор Кощинець зазначив, що питання стосовно скорочення кількості прокурорів внаслідок реформи не виникне. Правильний розподіл повноважень на місцевому, регіональному та генеральному рівнях дозволить виправити дисбаланс.

«Будь-яка реформа не завжди позитивно сприймається суспільством чи окремою частиною суспільства. Це очевидно. Я ще не зустрічав таких реформ, де тих, кого збираються реформувати, були б позитивно налаштовані з цього приводу. Але ми повинні йти, як ми і навчаємо наших прокурорів, в ногу з часом. Є така методика, як управління змінами. Людина повинна побачити в цих реформах також і позитив. Якщо проходить реформа — йде конфлікт між тими, хто хоче реформувати, і тими, кого реформують. Є дві функції конфлікту — позитивна і негативна. Позитивна показує всі недоліки системи, яка існує, допомагає знайти шляхи вирішення для підвищення ефективності роботи цієї  системи. 

На даний час підвищують кваліфікацію дві категорії: працівники кадрових підрозділів регіональних прокуратур та Генеральної прокуратури і державні службовці органів прокуратури. Вважаю, що прокурором має бути лише та особа, яка виконує функції прокурора. Інші особи, які працюють в прокуратурі, мають бути державними службовцями.

Як на мене, реформа повинна мати успіх. Якщо кожен на своєму місці буде робити те, що від нього вимагають, реформа показуватиме ефективний результат».

Нагадаємо, раніше свою думку щодо роботи Тренінгових центрів висловив ректор Національної академії прокуратури Олександр Толочко.

 Крім того, «Судово-юридична газета» повідомляла, що ГПУ оприлюднила нові результати атестації прокурорів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Лариса Рогач
    Лариса Рогач
    голова Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду
  • Віктор Валюх
    Віктор Валюх
    голова Волинського окружного адміністративного суду
  • Олена Білоконь
    Олена Білоконь
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді
  • Євген Синельников
    Євген Синельников
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді