Прем’єр-міністр виступив ініціатором проекту закону «Про національну систему геопросторових даних»

17:21, 13 ноября 2019
У чому полягає законодавча ініціатива прем’єра щодо геопросторових даних.
Прем’єр-міністр виступив ініціатором проекту закону «Про національну систему геопросторових даних»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Прем`єр-міністр України Олексій Гончарук ініціював подання проекту закону №2370 «Про національну систему геопросторових даних».

Законопроектом передбачається:

  • встановлення правових основ діяльності зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних;
  • встановлення принципів створення та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних;
  • забезпення міжгалузевої інтеграції геопросторових даних та даних кадастрів;
  • формування сучасної системи забезпечення потреб суспільства у всіх видах географічної інформації;
  • забезпення відкриття у мережі Інтернет геопросторових даних та метаданих, які створюються у публічному секторі та підприємствами-монополістами.

Як зазначається у пояснювальній записці, фінансування робіт зі створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних пропонується здійснювати за рахунок коштів державного та місцевих бюджетів, коштів установ, організацій та підприємств, замовників робіт, відповідно до укладених договорів та інших джерел, не заборонених законом.

Чинна редакція Закону України «Про топографо-геодезичну і картографічну діяльність» не визначає принципи і напрями реалізації єдиної державної політики у сфері створення, функціонування та розвитку національної інфраструктури геопросторових даних, не врегульовує діяльність з виробництва, оброблення, зберігання, постачання та використання будь-яких даних, що можуть мати географічну (геопросторову) прив’язку.

Законопроект Олексія Гончарука передбачає, що користування геодезичними та картографічними даними в електронному вигляді буде здійснюватися через геопортали:

  • державної геодезичної мережі;
  • банку топографічних даних;
  • національної інфраструктури просторових даних.

Для створення національної інфраструктури геопросторових даних будуть використані наявні геопросторові дані та метадані, вже створені органами державного управління.

Функції адміністратора геопорталів державної геодезичної мережі та банку топографічних даних здійснюватиме державне унітарне підприємство, визначене центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику в галузі топографо-геодезичної і картографічної діяльності та віднесене до сфери його управління.

При цьому уповноважені представники органів державної влади та виконавчих органів місцевого самоврядування матимуть право одержувати безоплатно на власних носіях інформації відомості з Державного земельного кадастру, що підлягають оприлюдненню на територію поширення повноважень такого органу.

У випадку ухвалення законопроекту відомості з Державного земельного кадастру надаватимуться на безоплатній основі, крім випадків, визначених цим законом.

Як зауважив автор законопроекту Олексій Гончарук: «Відбувається оцифрування території України, скоро ми створимо нову якісну карту. Дані, що будуть міститися на оновлених геопорталах, матимуть не тільки інформаційне, але й юридичне значення. Ми хочемо створити ситуацію, коли будь-який власник земельної ділянки, розуміючи її межі, зможе отримати інформацію про обмеження, ліміти, ресурси тощо, не звертаючись до державних органів чи органів місцевого самоврядування. Сервіс, який ми плануємо створити, має бути клієнтоорієнтованим».

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про актуальність реформи Держгеокадастру.

Крім того, ми писали про практику ВС щодо регулювання земельних спорів.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді