Зміни до земельного кодексу: важливі акценти

17:42, 5 декабря 2019
Нормативний акт спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок
Зміни до земельного кодексу: важливі акценти
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 5 грудня, Верховна Рада України схвалила Закон «Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству» (№0858 від 29.08.2019), авторами якого стала група народних депутатів. 

Згідно з пояснювальною запискою, нормативний акт спрямований на забезпечення захисту майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки, вирішення інших питань у сфері регулювання земельних відносин, вдосконалення процедури державної реєстрації земельних ділянок, речових прав на них, взаємодії Державного земельного кадастру та Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Парламентарі сподіваються, що внесені зміни дозволять унеможливити заволодіння землями, у тому числі шляхом подвійної реєстрації договорів оренди земельних ділянок, які використовуються сільськогосподарськими підприємствами; захоплення майна фермерських господарств, а також допоможуть знищити практику зупинення діяльності сільськогосподарських підприємств внаслідок необґрунтованого накладення арешту на майно та активи. Зміни також повинні протидіяти силовому захопленню і поглинанню агрофірм шляхом протиправного привласнення корпоративних прав.

Згідно з внесеними змінами, тепер особа, яка управляє спадщиною, до якої входить земельна ділянка сільськогосподарського призначення, що не знаходиться в оренді, має право передати таку земельну ділянку в оренду без права на поновлення договору оренди землі.

Зазнало змін і питання оренди. Відтепер, якщо строк дії договору оренди землі, що не містить умови про його поновлення, закінчився у день або після смерті орендодавця, договір за заявою орендаря поновлюється на той самий строк і на тих самих умовах до моменту державної реєстрації права власності спадкоємця на земельну ділянку або державної реєстрації права власності на таку земельну ділянку за рішенням суду про визнання спадщини відмерлою. При цьому законодавці передбачили, що орендар має подати заяву до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно протягом одного місяця з дня, коли він отримав інформацію про смерть орендодавця.

Державна реєстрація права власності та інших речових прав проводиться у строк, що не перевищує 5 робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі прав. При цьому надання інформації з Державного реєстру здійснюється в режимі реального часу.

Зазначимо, підтримали зміни до законодавства 362 народні депутати. 

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала про актуальність реформи Держгеокадастру.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва