Державні закупівлі лікарських засобів: що пропонує законопроект №2539

14:20, 9 декабря 2019
Законопроектом пропонується створити єдиний орган, який проводив би закупівлі медикаментів за державні кошти.
Державні закупівлі лікарських засобів: що пропонує законопроект №2539
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради за ініціативною народних депутатів Михайла Радуцького, Ольги Стефанишиної та інших представників політичної партії «Слуга народу» подано законопроект №2539.

Проектом закону пропонується внести зміни до Податкового кодексу України щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, які закуповуються за кошти державного бюджету, та створення умов для закупівель у сфері охорони здоров'я за кошти державного бюджету.

Нагадаємо, з 2015 року МОЗ України здійснює закупівлі лікарських засобів та медичних виробів із залученням спеціалізованих організацій. Автори законопроекту пропонують, щоб такі закупівлі здійснювала єдина організація.

Так, статтю 14 Податкового кодексу планується доповнити пунктом наступного змісту: «Особа, уповноважена на здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я — юридична особа, наділена повноваженнями щодо здійснення закупівель у сфері охорони здоров’я відповідно до Основ законодавства України про охорону здоров’я».

Крім того, законопроектом пропонується до 1 січня 2023 року звільнити від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та постачання лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, що закуповуються особою, уповноваженою на здійснення закупівель. Медикаменти повинні бути передбачені для виконання програм та здійснення централізованих заходів з охорони здоров'я.

У разі нецільового використання зазначених медикаментів платник податку зобов’язаний буде збільшити податкові зобов'язання за наслідками податкового періоду, на який припадає таке порушення, а також сплатити пеню відповідно до закону.

Як зазначають ініціатори законопроекту, «основним його завданням є підвищення економії бюджетних коштів під час закупівель медичних товарів завдяки звільненню операцій із закупівлі відповідних товарів за кошти державного бюджету від оподаткування податком на додану вартість. Це надасть змогу закуповувати більше медичних товарів при існуючих обсягах бюджетного фінансування програм у сфері охорони здоров’я».

Варто зазначити, що пропонована єдина організація має поєднувати централізацію закупівель та можливість використання переваг, якими нині користуються спеціалізовані організації. Вона повинна бути нейтральною та незалежною, мати достатні матеріально-технічні ресурси та фахівців високого рівня. Крім того, необхідно передбачити особливий порядок фінансування та здійснення закупівель для реалізації делегованих повноважень МОЗ.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що фармбізнес намагається дискредитувати законопроект №2089, який пропонує вирішити проблему із доступністю ліків.

Крім того, ми писали, що «Слуги народу» пропонують зміни до Цивільного та Господарського кодексів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки