«Слуги народу» пропонують нові зміни до Цивільного та Господарського кодексів: що відомо

18:15, 6 декабря 2019
Зміни, запропоновані законопроектом, стосуються вимог торгівлі на внутрішньому ринку.
«Слуги народу» пропонують нові зміни до Цивільного та Господарського кодексів: що відомо
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До Верховної Ради подано проект закону №2529 про внесення змін до Цивільного та Господарського кодексів України щодо приведення у відповідність до законодавства Європейського союзу в частині вимог до торгівлі на внутрішньому ринку.

Законопроект ініціював представник політичної партії «Слуга народу» Сергій Дануца.

Так, статтю 712 ЦК України планується доповнити пунктом 5 наступного змісту:

«Якщо в договорах між постачальниками продовольчих товарів та продавцями, які здійснюють торгівлю ними, встановлюється порядок оплати за поставлені продовольчі товари через визначений термін після їх передачі постачальником продавцю, розрахунки між ними здійснюються не пізніше:

- десяти календарних днів з дня отримання партії товарів, строк придатності яких менше одинадцяти днів;

- шістдесяти календарних днів з дня отримання партії товарів, строк придатності яких — понад десять днів. Якщо постачальник не надав необхідних товаророзпорядчих документів, перелік яких встановлений діючим законодавством та договором, строк оплати може бути затримано на відповідну кількість днів затримки у передачі товаророзпорядчих документів».

Як зазначається в пояснювальній записці, наразі ситуація зі строками розрахунків у торговельних мережах є вкрай негативною: «Відстрочки, відповідно до умов договорів поставки, укладених між постачальниками і торговими мережами, в середньому становлять 70 календарних днів, але іноді доходять і до 120 днів. До того ж строк продажу продовольчих товарів з терміном придатності не менше 180 днів на полиці супермаркетів не перевищує 30-45 днів. Можливостей впливати на строки оплати у постачальників немає».

Нагадаємо, господарські договори укладаються за правилами, встановленими Цивільним кодексом України, з урахуванням особливостей щодо окремих видів договорів. Тому відповідні зміни необхідно внести і в Господарський кодекс України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада схвалила законопроект про Національну інфраструктуру геопросторових даних.

 Крім того, ми писали, що Верховна Рада ініціювала законопроект про підтримку вітчизняного товаровиробника.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України