Чому не виконуються рішення Конституційного Суду України: думки депутатів розділилися

21:28, 10 декабря 2019
Представники влади та опозиції поділилися своїми думками про проблеми реалізації соціальних прав громадян.
Чому не виконуються рішення Конституційного Суду України: думки депутатів розділилися
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Конституційний Суд України (КСУ) своїми рішеннями №12Р від 2018 р. спираючись на Закон «Про статус ветеранів війни і гарантій їх соціального захисту», тобто учасників війни, №5Р від 2018 р. ветеранів праці, їх пенсійне забезпечення, №6Р/2018, відновлення пільг, компенсацій та гарантій громадянам, що постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, зобов’язав поновити соціальні виплати і доплати вказаним категоріям громадян. Однак це рішення на сьогодні так і не виконане.

У коментарі «Судово-юридичній газеті» перший заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, представник «Батьківщини» Михайло Цимбалюк зазначив, що для виконання рішення Конституційного Суду України необхідна лише політична воля.

«Чому не реалізується рішення Конституційного Суду?! Бо немає політичної волі. Чорнобильців позбавили пільгового забезпечення ліків, пільгового харчування, кредитів… Потрібна виключно політична воля, адже гроші у бюджеті є», — зауважив депутат.

За його словами, 2014 року Верховна Рада призупинила виплату деяких пільг у зв’язку із потребами оборони та активною фазою війни на Донбасі, що потребувало значних коштів. На сьогодні, за словами депутата від «Батьківщини», ситуація протилежна, тому усі пільги необхідно поновити. Для контролю за виконанням рішення КСУ народний обранець пропонує передбачити кримінальну санкцію в законодавстві за невиконання урядом рішень суду. А для збільшення соціальних виплат необхідні зміни до законодавства.

«Ми подали законопроект про деофширизацію коштів, які виводяться з України. Вважаємо, що таким чином можна отримати надходження до бюджету мінімум в 1 млрд грн. Важливим також є поступове виведення економіки з тіні не шляхом збільшення податкового тиску, а його зменшенням», — підкреслив Михайло Цимбалюк.

Його колега по комітету, представник партії «Слуга народу» Сергій Гривко в коментарі «Судово-юридичній газеті» зазначив, що рішення КСУ не виконується через брак коштів, які не передбачені у бюджеті.

«Рішення Конституційного Суду на сьогодні просто фізично не можна виконати. Головна проблема — нестача коштів. У нашій країні проходить активний процес реформування, який потребує значних капіталовкладень, важливою частиною видатків є забезпечення Збройних сил», — підкреслив депутат.

За його словами, уряд намагається знайти кошти на виплати, однак це не так просто.

«Ми подали купу законопроектів, зокрема про деофшоризацію. Проте на сьогодні ще не були отримані кошти від цього. Є деякі політики, які подають законопроекти про збільшення видатків бюджету, але вони не вказують, звідки взяти кошти, порушуючи при цьому ст. 27 Бюджетного кодексу. (До законопроекту, прийняття якого призведе до зміни показників бюджету, суб'єкт права законодавчої ініціативи зобов'язаний додати фінансово-економічне обґрунтування, зокрема, відповідні розрахунки. Якщо такі зміни показників бюджету передбачають зменшення надходжень бюджету та/або збільшення витрат бюджету, до законопроекту подаються пропозиції змін до законодавчих актів України щодо скорочення витрат бюджету та/або джерел додаткових надходжень бюджету для досягнення збалансованості бюджету, — прим. ред.). Важливо забезпечити збільшення бюджету країни, адже немає звідки взяти такі суми. Ми не можемо забрати їх у дітей, у медицини чи в інвалідів», — наголосив депутат.  

Раніше повідомлялося, що Європейський суд з прав людини зобов’язав державу надати безкоштовні ліки, навіть якщо в бюджеті немає коштів.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді