Аграрному комітету ВР не дали розглянути поправки до другого читання законопроекту про обіг землі

13:50, 11 декабря 2019
Противники ринку землі погрожують розпочати акції протесту аграріїв, якщо цей законопроект не знімуть з розгляду.
Аграрному комітету ВР не дали розглянути поправки до другого читання законопроекту про обіг землі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Спроба голови комітету Верховної Ради з питань аграрної та земельної політики Миколи Сольського на засіданні комітету обговорити другий пункт порядку денного, який передбачав розгляд правок до проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (реєстр. №2178-10 від 10.10.2019), що надійшли до другого читання, наштовхнулася на жорсткий опір противників запровадження ринку землі.

Зокрема, член комітету, представник фракції «Батьківщина» Вадим Івченко разом із головою фракції Юлією Тимошенко, яка також взяла участь у засіданні, почали наполегливо вимагати зняття цього законопроекту з розгляду і взагалі відкликання його з парламенту. Аргументація такої позиції була вже неодноразово озвучена: тільки народ, згідно з Конституцією України, є власником землі, тому, мовляв, тільки у нього треба питати, чи дозволяти продаж землі, чи ні. Традиційно було вказано, що замовником запровадження ринку землі є глобальні корпорації та міжнародні агрохолдинги, які буцімто прагнуть задешево скупити в українців їхню землю, а потім продати її за європейськими цінами, зробити з України сировинний придаток Європи і таке інше.

Стало зрозуміло, що надалі проводити засідання комітету і зберегти ділову атмосферу не вийде. Голова комітету встиг лише повідомити, що загалом до законопроекту надійшло 4 500 правок.

«Від групи ЄС надійшло 58 правок, «Голос» надав 15 правок, депутатська група «За життя» — 62, «Батьківщина» — 386, від ОПЗЖ надійшло найбільше  — 3900 правок», — зазначив Микола Сольський.

Засідання було перенесено на завтра, 12 грудня, на 8-му ранку. Крім того, для зручності розгляду правок голова комітету доручив секретаріату розбити їх за структурним принципом та об’єднати однакові за змістом.

Пристрасті не припинилися і після зірваного засідання комітету. Так, представники партії «Свобода», яка також активно виступає проти ринку землі, народні депутати минулих скликань Едуард Леонов та Ігор Мірошниченко зчепилися в кулуарах Верховної Ради з головою підкомітету з питань ціноутворення та розвитку зовнішньоекономічної діяльності в агропромисловому комплексі аграрного комітету ВР Андрієм Богданцем

А Юлія Тимошенко поінформувала журналістів, що її партія створює «Штаб захисту рідної землі», що депутати направлять до Конституційного Суду України звернення щодо неконституційності запровадження обігу земель сільськогосподарського призначення без проведення референдуму і що з метою не дати Президенту України впровадити в життя цей «злочинний план» виведуть наступного тижня на акції протесту фермерів по всій Україні.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси