Депутати не зможуть брати у помічники близьких осіб

15:55, 9 января 2020
Народні депутати не зможуть брати на роботу помічниками близьких осіб.
Депутати не зможуть брати у помічники близьких осіб
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

8 січня на сайті Ради зареєстровано проект Постанови про прийняття за основу проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження спільної роботи близьких осіб.

Йдеться про законопроект №2203 від 3 жовтня 2019, яким пропонується заборонити народним депутатам брати на роботу в якості помічників близьких осіб.

Як зазначають автори, НАЗК у своїх Методичних рекомендаціях щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів в цілях тлумачення норми статті 23 Закону України «Про запобігання корупції» вказало, що помічники-консультанти є підпорядкованими народним депутатам особами, від яких отримання подарунків останніми буде прямим порушенням Закону. Водночас, за термінологією згаданого вище закону, народні депутати не мають жодних обмежень щодо призначення собі як підпорядкованих осіб — помічників-консультантів — своїх близьких осіб. Цей виняток, спеціально передбачений чинним законодавством для виборних посад та їх близьких осіб, призводив до низки історій з найманням до себе на роботу близьких осіб, які могли отримувати доступ до бюджетних коштів, а це, у свою чергу, призводило до корупційних ризиків та потенційних зловживань.

Законопроектом пропонується поширити заборону мати у підпорядкуванні близьких осіб на народних депутатів України, депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що з помічників-консультантів нардепів можуть зняти обмеження щодо сумісництва.

Також нардепи подали законопроект для розширення прав своїх помічників.

Окрім того, помічники суддів і народних депутатів подаватимуть декларації вже у 2020 році.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва