З помічників-консультантів нардепів можуть зняти обмеження щодо сумісництва

18:10, 30 октября 2019
Законопроекти 2313 та 2313-1 передбачають зняття обмежень щодо сумісництва з помічників-консультантів народних депутатів.
З помічників-консультантів нардепів можуть зняти обмеження щодо сумісництва
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Новий законопроект №2313-1 про внесення зміни до статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» щодо помічників-консультантів народних депутатів України поданий до Верховної Ради за ініціативою народних депутатів з політичної партії «Слуга народу» Олександра Ткаченка, Івана Шинкаренка та ін.

Проект закону поданий з метою врегулювання правового статусу помічників-консультантів народних депутатів України.

Чинним законодавством України, зокрема, статтею 3.2 Постанови Верховної Ради України «Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України» визначено, що помічник-консультант народного депутата України працює за строковим трудовим договором на постійній основі чи за сумісництвом або на громадських засадах.

Автори законопроекту зазначають, що особи, які обіймають посади патронатної служби, не є посадовими особами, адже, беручи до уваги виконувану роботу, вони не наділені владними повноваженнями. Робота помічників-консультантів народних депутатів України не пов’язана з виконанням організаційно-розпорядчих чи адміністративно-господарських обов’язків.

«Покладення на помічників-консультантів обов’язків та обмежень у тому самому обсязі, в якому вони застосовуються до суб’єктів, на яких  поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції», є необґрунтованим та таким, що порушує права працівників патронатної служби», — зазначається в пояснювальній записці до законопроекту.

Проектом закону 2313-1 пропонується виключити обмеження та обов’язки, покладені на помічників-консультантів народних депутатів України, що не притаманні працівникам, які обіймають посади патронатної служби.

Частину другу статті 25 Закону України «Про запобігання корупції» у випадку ухвалення законопроекту буде викладено в наступній редакції:

«Обмеження, передбачені частиною першою цієї статті, не поширюються на депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, депутатів місцевих рад (крім тих, які здійснюють свої повноваження у відповідній раді на постійній основі), присяжних, помічників-консультантів народних депутатів України».

Як стверджують автори проекту закону 2313-1, необхідність його ухвалення викликана насамперед існуванням необґрунтованих обов’язків та обмежень, покладених на працівників патронатної служби.

Законопроект 2313, що має на меті врегулювання аналогічних правовідносин, був поданий до Ради представниками політичної партії «Слуга народу» Сергієм Іонушасем, Анастасією Красносільською та Денисом Монастирським.

Проектом Закону 2313 пропонується внести зміни до  статей 25 та 36 Закону України «Про запобігання корупції» з метою забезпечення права помічників-консультантів народних депутатів України на роботу за сумісництвом та непоширення на таких помічників-консультантів народних депутатів України вимог антикорупційного законодавства щодо заборони сумісництва, а також вимог щодо передачі іншим особам належних таким помічникам підприємств та корпоративних прав.

Ініціатори законопроекту 2313 зазначають, що неухильне дотримання помічником-консультантом народного депутата України вимог статті 40 Закону України «Про запобігання корупції» може призвести до виникнення конфлікту інтересів між його особистими політичними переконаннями та інтересами (позицією) народного депутата України (або політичної партії, яку він представляє), чиї доручення він повинен виконувати, та належним виконанням ним службових повноважень, у тому числі дотриманням обмежень щодо політичної нейтральності.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що акти Кабміну не можна буде зупиняти в забезпечення позову: законопроект Президента.

Крім того, до Ради подано новий законопроект щодо перерозподілу сум екологічного податку.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду