Нардепи подали законопроект для розширення прав своїх помічників

15:51, 28 октября 2019
Раніше їх було включено до переліку осіб, на які поширюється дія ЗУ «Про запобігання корупції», що передбачає заборону сумісництва.
Нардепи подали законопроект для розширення прав своїх помічників
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

25 жовтня народні депутати (Монастирський Д.А., Іонушас С., Красносільська А.) подали на розгляд до Верховної Ради проект закону №2313 про внесення змін до Закону України «Про запобігання корупції» (щодо питання сумісництва помічників-консультантів народних депутатів України).

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції» №140-IX від 02.10.2019, помічники-консультанти народних депутатів України (крім тих, хто виконує свої обов’язки на громадських засадах) включені до переліку суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України “Про запобігання корупції”. Так, згідно зі статтею 25 Закону України “Про запобігання корупції” особам, до яких віднесено і помічників-консультантів народних депутатів України, забороняється займатися іншою оплачуваною (крім викладацької, наукової і творчої діяльності, медичної практики, інструкторської та суддівської практики із спорту) або підприємницькою діяльністю, якщо інше не передбачено Конституцією або законами України. 

Проте, відповідно до частини третьої статті 34 Закону України «Про статус народного депутата України» помічники-консультанти народного депутата України можуть працювати в тому числі за сумісництвом.

Для дотримання принципу правової визначеності та уникнення довільних тлумачень законодавства, пропонується у Законі України «Про запобігання корупції» також прямо передбачити, що вимоги щодо несумісництва не поширюються на помічників-консультантів народних депутатів, які працюють за сумісництвом.

Крім того відповідно до статті 40 Закону України «Про запобігання корупції» передбачено, що визначені законом особи, зокрема й  помічники-консультанти народного депутата України, зобов’язані при виконанні своїх службових повноважень дотримуватися політичної нейтральності, уникати демонстрації у будь-якому вигляді власних політичних переконань, не використовувати службові повноваження в інтересах політичних партій чи їх осередків або окремих політиків. При цьому за порушення приписів цієї норми Законом України «Про запобігання корупції» передбачений певний вид юридичної відповідальності.

Проектом закону пропонується внести зміни до  статей 25 та 36 Закону України «Про запобігання корупції» з метою забезпечення права помічників-консультантів народних депутатів України на роботу за сумісництвом та непоширення на таких помічників-консультантів народних депутатів України вимог антикорупційного законодавства щодо заборони сумісництва, а також вимог щодо передачі іншим особам належних таким помічникам підприємств та корпоративних прав.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що Генеральний прокурор розповів про реформу прокуратури та атестацію прокурорів.

Також ми писали, що з’явився текст законопроекту Зеленського про зміни до процесуальних кодексів.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва