Поновлення на роботі: як зміниться порядок виконання рішень

11:10, 13 января 2020
Обов’язок внесення запису до трудової книжки із закону приберуть.
Поновлення на роботі: як зміниться порядок виконання рішень
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Кабмін ініціював проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обліку трудової діяльності працівника в електронній формі.

Відповідний законопроект №2686 від 27.12.2019 вже поданий до Верховної Ради. Його розгляне Комітет з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, який для цього законопроекту є головним.

Уряд хоче змінити порядок виконання судового рішення про поновлення на роботі.

Проект змін до статті 65 Закону України «Про виконавче провадження» передбачає, що рішення буде вважатися виконаним боржником з дня видання, відповідно до законодавства про працю, наказу або розпорядження про поновлення стягувача на роботі, після чого виконавець виносить постанову про закінчення виконавчого провадження.

Сьогодні для того, щоб рішення вважалося виконаним, необхідно ще внести відповідний запис до трудової книжки стягувача.

Оскільки уряд планує скасувати паперові трудові книжки, то, відповідно, і вимогу про їх заповнення хочуть виключити із закону.

При цьому новий законопроект про працю передбачає, що рішення суду про поновлення незаконно звільненого або переведеного на іншу роботу працівника підлягає негайному виконанню.

Рішення про поновлення на роботі виконується шляхом укладення трудового договору, що містить принаймні не гірші умови, ніж ті, які мав працівник до незаконного звільнення або переведення на іншу роботу.

Про поновлення працівника на роботі роботодавець повідомляє центральний орган виконавчої влади, який реалізує державну політику з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому Кабінетом міністрів України.

У разі затримки виконання, невиконання роботодавцем судового рішення суд виносить ухвалу про виплату працівнику середньої заробітної плати або різниці в заробітній платі за весь час затримки, невиконання рішення суду.

Раніше в Раду внесли законопроект, який окреслює коло питань, що будуть предметом індивідуального трудового спору.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді