Децентралізація влади: Комітет ВР підтримав доопрацьований законопроект

18:16, 13 января 2020
Депутати планують направити в КСУ законопроект про ліквідацію ОДА та створення префектур.
Децентралізація влади: Комітет ВР підтримав доопрацьований законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет ВР з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування погодив доопрацьований текст президентського законопроекту №2598 «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)», рекомендувавши профільному Комітету з питань правової політики підтримати його та рекомендувати включити законопроект до порядку денного сесії Верховної Ради, направити його до Конституційного суду України для одержання висновку щодо відповідності Конституції України. Направити цей висновок Комітету Верховної Ради України з питань правової політики.

Голосування проводилося через систему «Електронний комітет». З першої спроби голосування не відбулося, оскільки електронні картки спрацювали не у всіх присутніх депутатів, більш вдалою виявилася друга спроба. За проголосували 15 нардепів, проти — 4, утрималися — 2.

Законопроект внесений Президентом України та визначений як невідкладний.

Президент вважає, що чинна модель організації влади на місцях, закріплена у Конституції України, зберігає рівень надмірної централізації влади, ознаки одержавлення місцевого самоврядування, порушує принципи його компетенційної автономії, повноти, організаційної самостійності, матеріальної та фінансової спроможності. Внаслідок цього місцеве самоврядування фактично підміняється централізованим механізмом державного управління через місцеві державні адміністрації. Такий стан дестабілізує ситуацію в регіонах, негативним чином позначається на їх соціально-економічному становищі.

Зазначений Комітет уже розглядав цей законопроект у грудні 2019 року, проте з першої спроби голосів для його підтримки не вистачило. Після повторного розгляду законопроекту його все ж таки підтримали і рекомендували Комітету з питань правової політики винести законопроект на розгляд Верховної Ради. Проте до критики законопроекту дослухався Офіс Президента, який доопрацював ті норми, які викликали непорозуміння у суспільства.

Якщо закон набере чинності в запропонованій редакції, він докорінно змінить систему місцевого самоврядування та адміністративно-територіальний устрій.

Сутність децентралізації полягає в тому, що на зміну місцевим державним адміністраціям приходить інститут виконавчих комітетів обласних та районних рад. Тобто повноваження державних адміністрацій переходить до місцевих рад.

Раніше Верховній Раді запропонували законопроект про порядок формування ВККС та суддівську винагороду.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси