Рада готується голосувати за законопроект у сфері прискорення дерегуляції господарської діяльності

16:21, 15 января 2020
Автори зазначають, що законопроект спрямований на своєчасне реагування держави на запити бізнесу.
Рада готується голосувати за законопроект у сфері прискорення дерегуляції господарської діяльності
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На офіційному сайті Верховної Ради України з’явився законопроект №1067-д «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прискорення дерегуляції у сфері господарської діяльності». Авторами законопроекту є депутати від фракції «Слуга народу» Дмитро Наталуха та Роксолана Підласа.

Автори зазначають, що законопроект спрямований на своєчасне реагування держави на запити бізнесу. Також він повинен сприяти вдосконаленню, спрощенню відповідних адміністративних та дозвільно-погоджувальних процедур тощо.

Як переконують автори, виявлено, що у 80% випадків, коли на рівні спеціальних законів, які регулюють суспільні відносини щодо одержання документів дозвільного характеру та надання адміністративних послуг, не визначаються основні вимоги до порядку видачі документів. Переважно такі вимоги визначені актами Кабінету Міністрів України.

Також зустрічаються непоодинокі випадки, коли порядки одержання документів дозвільного характеру та адміністративних послуг визначаються або власними актами органів державної влади, або взагалі залишаються не визначеними жодним нормативно-правовим актом. Така ситуація навколо здійснення дозвільно-погоджувальних процедур та надання адміністративних послуг призводить до надання документів дозвільного характеру та адміністративних послуг у непрозорий спосіб. У зв'язку з цим створюється підґрунтя для виникнення корупційних чинників та відбувається збільшення часових і фінансових витрат бізнесу на проходження дозвільно-погоджувальних процедур та вчинення процедурних дій, що вимагаються для отримання адміністративних послуг.

Автори переконують, що зазначений законопроект спрямований на запровадження механізмів своєчасного й ефективного реагування держави на запити бізнесу та громадян, пов’язані із необхідністю удосконалення та спрощення відповідних адміністративних та дозвільно-погоджувальних процедур шляхом визначення на рівні актів Кабінету Міністрів України щодо:

  • встановлення дозвільних органів, органів ліцензування та суб'єктів надання адміністративних послуг, уповноважених видавати документи дозвільного характеру, ліцензії та надавати адміністративні послуги;
  • переліку та вимог до документів, необхідних для отримання адміністративних послуг;
  • переліку видів господарської діяльності, що потребують отримання адміністративних послуг.

Автори  вважають, що запропоновані зміни дозволять не тільки своєчасно реагувати на економічні процеси, що відбуваються в Україні, а й обрати ті інструменти державного регулювання доступу до ринків, що найбільш притаманні відповідним правовідносинам.

Що пропонується

Законопроектом пропонується внести зміни і доповнення до Господарського кодексу України, Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності», Закону України «Про адміністративні послуги», Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності», якими:

  • встановлюється, що дозвільний орган, уповноважений видавати документ дозвільного характеру, а також перелік та вимоги до документів, які необхідно подати для одержання дозволу, визначаються на рівні актів Кабінету Міністрів України;
  • встановлюється, що найменування адміністративної послуги та підстави для її одержання, а також перелік та вимоги до документів, необхідних для її отримання, теж визначаються на рівні актів Кабінету Міністрів України;
  • встановлюється, що перелік адміністративних послуг визначається на рівні актів Кабінету Міністрів України;
  • «орган ліцензування» визначає Кабінет Міністрів України;
  • пропонується виключити із Господарського кодексу норму, за якою підприємницька діяльність припиняться із закінченням терміну дії ліцензії.

Значення

Автори переконують, що ухвалення проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо прискорення дерегуляції у сфері господарської діяльності» збільшить кількість суб’єктів господарювання за рахунок забезпечення прозорих та чітких правил видачі документів дозвільного характеру; спростить умови ведення господарської діяльності для бізнесу; покращить державне регулювання господарських відносин; сприятиме ефективній дерегуляції у сфері господарської діяльності та поліпшить умови для ведення бізнесу в Україні.

4 грудня Верховна Рада України підтримала законопроект у першому читанні. За нього проголосувало 229 депутатів.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що законопроект №2133 «Про захист прав та законних інтересів боржників при здійсненні колекторської діяльності» підтримали 309 народних депутатів. Законопроектом пропонується заборонити колекторам використовувати силу, насильство, погрози стосовно боржника та членів його сім’ї.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді