Закон про розвідку: деталі

14:30, 17 января 2020
Законопроект спрямовано на вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, підвищення ефективності, а також забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів.
Закон про розвідку: деталі
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Верховна Рада України 233 голосами схвалила законопроект №2412-д «Про розвідку». Авторами законопроекту є представники фракції «Слуга народу», зокрема Олександр Завітневич, Давид Арахамія, Мар’яна Безугла, Юрій Здебський, Юрій Мисягін, Ігор Копитін, Ірина Верещук, Федір Веніславський.

Автори, зокрема, зазначають, що законопроект спрямовано на вдосконалення правових та організаційних засад функціонування розвідки, підвищення ефективності, а також забезпечення соціального та правового захисту співробітників розвідувальних органів.

У доопрацьованому законопроекті враховано зауваження та пропозиції Головного науково-експертного управління Апарату Верховної Ради України стосовно визначення термінів та конкретизації окремих положень, а також приведено у відповідність із Конституцією України норму, згідно з якою РНБО координує і контролює діяльність органів виконавчої влади у сфері національної безпеки й оборони.

Враховані зауваження експертів і Службу безпеки України виключено з переліку розвідувальних органів, натомість, з метою координації діяльності та попередження міжвідомчих конфліктів органу спеціального призначення з правоохоронними функціями та розвідувальних органів, Службу безпеку України визначено як суб’єкта розвідувального співтовариства.

Окрім зазначеного, враховано зауваження експертів до розділу ІХ «Прикінцеві та перехідні положення» проекту щодо внесення змін до інших законів України. Загалом вносяться правки до 25 законів. Ми проаналізували найцікавіші з них.

Зокрема, народні обранці внесли правки до Кримінального процесуального кодексу України:

- статтю 65 доповнили пунктом 12. Особи, які обізнані у відомостях, що належать до розвідувальної таємниці, не можуть бути допитані як свідки щодо таких відомостей. Вони можуть бути звільнені від обов'язку зберігати таємниці за письмовим дозволом керівника розвідувального органу України, якого безпосередньо стосуються зазначені відомості;

- статтю 162 доповнили пунктом 10. До охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах, тепер будуть відносити відомості, що належить до розвідувальної таємниці;

- статтю 224 (Допит) доповнили пунктом 8. Особа має право не відповідати на запитання з приводу тих обставин, щодо надання яких є пряма заборона у законі (таємниця сповіді, лікарська таємниця, професійна таємниця захисника, таємниця нарадчої кімнати, розвідувальна таємниця тощо) або які можуть стати підставою для підозри, обвинувачення у вчиненні нею, близькими родичами чи членами її сім'ї злочину тощо.

Доповнено статтю 3 Закону України «Про статус народного депутата України»: дозволяється доступ до державної, розвідувальної таємниці, ознайомлення з якою є необхідним для виконання народним депутатом України своїх повноважень у комітеті Верховної Ради України. Доступ надається після спеціальної перевірки, пов’язаної з наданням такого доступу.

Зміни до Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

- статтю 6 допонено правками. Відтепер учасниками бойових дій визнаються співробітники розвідувальних органів України під прикриттям та особи, які конфіденційно співробітничають з цими органами і виконували розвідувальні завдання в районі проведення антитерористичної операції;

- статус «учасника бойових дій» отримають розвідники та особи, які працювали з розвідкою та внаслідок професійної діяльності стали інвалідами;

- розмір виплат таким особам визначає Кабінет міністрів України.

Внесено правку до пункту 2 статті 5 Закону України «Про комітети Верховної Ради України»: до складу уповноваженого на здійснення нагляду за органами спеціального призначення з правоохоронними функціями має входити непарна кількість осіб. Уповноважений комітет Верховної Ради України здійснює нагляд за дотриманням органами спеціального призначення вимог Конституції і законів України.

До Закону України «Про космічну діяльність» депутати внесли правки, які дозволяють розвідувальним органам здійснювати контррозвідувальні заходи в інтересах забезпечення охорони державного кордону України, посадових осіб тощо.

Також до розвідувальної діяльності можуть залучатися підрозділи Національної гвардії України.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Верховна Рада відклала остаточний перехід на електронний документообіг.

Ми писали, що Рада підтримала за основу законопроект про легалізацію азартних ігор.

Також парламент прийняв закон про загальну середню освіту.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси