Велика Палата Верховного Суду розгляне справу про пенсії військовослужбовців

13:00, 22 января 2020
Велика Палата Верховного Суду розгляне апеляційні скарги військових пенсіонерів на рішення КАС ВС щодо перерахунку пенсій.
Велика Палата Верховного Суду розгляне справу про пенсії військовослужбовців
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

22 січня 2020 р. Велика Палата Верховного Суду повинна розглянути апеляційні скарги військових пенсіонерів на рішення Верховного Суд у складі суддів Касаційного адміністративного суду у справі №240/6263/18.

Для цієї категорії пенсіонерів рішення ВП ВС у цій зразковій справі має неабияке значення при подальшому захисті своїх прав, повідомляє група «Правовий захист військовослужбовців».

«Терпляче спостерігаємо, у який спосіб судді ВП ВС "поправлять" своїх колег з ВС КАС щодо невідповідності висновку про відсутність права самостійно визначати розміри грошового забезпечення у ГУ ПФУ, оскільки, позов не містить вимог щодо самостійного визначення розміру грошового забезпечення позивача. Позовні вимоги стосуються матеріально-правових вимог до територіального пенсійного фонду, який наділений повноваженнями щодо належного здійснення пенсійного забезпечення особи, звільненої з військової служби згідно Закону, відповідно до Порядку №45.

Вперше за всю незалежність нашої держави порушено усталений порядок проведення перерахунку пенсій, для осіб, звільнених з військової служби (при цьому тільки для осіб, які звільнилися до 01.03.2018 р.) шляхом обмеження складу грошового забезпечення, з якого обчислюється пенсія. Визнання судом наведеного (справа №826/3858/18) протиправним і нечинним, підтверджує правомірність позовних вимог (можливо, справа для вирішення, як зразкової, судом першої інстанції вибрана невдало або навмисно невдалою).

Для поновлення порушених прав при проведенні перерахунку пенсії з 01 січня 2018 року Пенсійному фонду України в особі своїх Головних управлінь необхідно здійснити дії, передбачені Постановою №45 (ч. п. 2), а саме  направити списки осіб, пенсії яких підлягають перерахунку, органам, які уповноважені рішеннями керівників державних органів видавати Довідки, для отримання Довідки, яка б включала склад грошового забезпечення, визначеного Законом, на підставі якої провести перерахунку пенсії відповідної посади.

Цитування приписів підзаконних актів без надання їм правової оцінки на відповідність нормам актів вищої юридичної сили, недостатньо для винесення законного і обґрунтованого рішення. При цьому помітна повна відсутність з’ясування самого механізму і порядку проведення перерахунку пенсій. Стаття 51 Закону №2262-ХІІ визначає строки проведення перерахунку пенсій, а не підстави її здійснення. Багато зайво наведених правових норм, які стосуються інших категорій осіб — колишніх працівників Міністерства внутрішніх справ України (міліції).

Думаю, що буде слушним звернути увагу на те, що у різних категорій осіб, які мають право на пенсію за Законом №2262-ХІІ (військові пенсіонери та пенсіонери МВС (міліції)), спірні питання їх пенсійного забезпечення мають різні за часом моменти виникнення права на перерахунок пенсій, а відтак правові підстави мають наявні та значні відмінності», — зазначається у повідомленні профільної групи.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Інна Вітюк
    Інна Вітюк
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Олексій Огурцов
    Олексій Огурцов
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Федорчук
    Андрій Федорчук
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Наталія Шевченко
    Наталія Шевченко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва