Велика Палата ВС визначилась з питанням представництва у справах за участі ВРП

09:22, 23 января 2020
ВП ВС погодилась з доводами ВРП щодо можливості представництва у суді, а ось з ВККС все складно.
Велика Палата ВС визначилась з питанням представництва у справах за участі ВРП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Розгляд справ у Верховному Суді та Великій Палаті за участю Вищої ради правосуддя поновлено. Таке рішення 21 січня прийняла Велика Палата Верховного Суду. 

Велика Палата прийняла рішення допустити Вищу раду правосуддя до розгляду справ за її участю на підставі наданих представником ВРП копій положень про Секретаріат ВРП та відповідний відділ Ради правосуддя, а також на підставі наданої представником ВРП посадової інструкції, яка містить відповідний обсяг його повноважень.

Тобто мова йде про можливість самопредставництва суб'єкта владних повноважень в суді, без участі адвокатів, що зазначено у відповідних документах ВРП.

Таким чином, з 21 січня розгляд справ за участю Вищої ради правосуддя у Верховному Суді та Великій Палаті розблоковано.

Однак значно складніша ситуація з Вищою кваліфікаційною комісією суддів, яка взагалі з 1 січня 2020 року втратила будь-яку можливість на представництво своїх інтересів у судах.

По-перше, такий стан речей став можливим через відсутність складу та голови Комісії, діяльність якої була зупинена ще в листопаді минулого року. Це не дає можливості представляти ВККС в судах шляхом надання співробітникам ВККС довіреностей, бо на їх підписання у ВККС зараз немає уповноваженої особи. 

По-друге, з 1 січня почала діяти законодавча норма відносно представництва державних установ у судах виключно адвокатами (адвокатська монополія). Це означає, що справи, де стороною є ВККС, в тому числі і щодо конкурсів на посади суддів, поки що можуть не розглядатися та будуть перенесені на невизначений час. Такий стан речей буде існувати до формування нового складу ВККС. 

Нагадаємо, що з 1 січня 2020 року у державних установ, інтереси яких не представляють адвокати, виникли проблеми з представництвом у судах всіх рівнів та спеціалізацій через дію адвокатської монополії. Значна частина судових процесів за участю державних установ наразі фактично заблокована, що змушує суди переносити розгляд справ на невизначений термін.

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду