ВП ВС відступила від висновків ВСУ у справі про недовраховану електроенергію

13:30, 23 января 2020
Нарахування вартості недоврахованої електроенергії не є оперативно-господарською санкцією.
ВП ВС відступила від висновків ВСУ у справі про недовраховану електроенергію
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Велика Палата Верховного Суду по справі № 910/17955/17 зробила декілька висновків, ознайомлення з якими буде корисним для споживачів, які оспорюють рішення електропередавальної організації про нарахування вартості недоврахованої електричної енергії.

Нарахування було проведено за самовільне підключення до електричної мережі поза розрахунковими засобами обліку з порушенням схеми обліку. Самовільне підключення було виконано приховано.

 Позиція ВП ВС у цій справі полягає в наступному.

  1. Приховане приєднання до електричної мережі (прихованою електропроводкою) можна виявити лише під час технічної перевірки, а не під час контрольних оглядів, адже виявити факт прихованого підключення (прихованою електропроводкою) можна лише з використанням спеціальних технічних засобів або у зв`язку з частковим демонтажем будівельних конструкцій, оздоблювальних матеріалів (п. 55 Постанови).
  1. Нарахування вартості недоврахованої електричної енергії та рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та її вартості, оформлене протоколом з розгляду акта про порушення ПКЕЕ, не є оперативно-господарською санкцією (п. 67 Постанови).

(Раніше Верховний Суд України дотримувався протилежної точки зору.)

  1. Вимога про оскарження рішення комісії електропередавальної організації про визначення обсягу недоврахованої електричної енергії та її вартості, оформленого протоколом з розгляду акта про порушення ПКЕЕ, має розглядатися судом як вимога про визнання повністю або частково недійсним акта постачальника електричної енергії відповідно до частини другої статті 20 Господарського кодексу України (п. 70 Постанови).

(Традиційною позицією судів було те, що акти та протоколи не підлягають судовому розгляду. Була поширена думка, що такі позовні вимоги самі по собі не сприяють ефективному відновленню порушеного права.)

  1. Нарахування за недовраховану електроенергію є платою за поставлену електричну енергію (п. 72 Постанови).
  2. Нарахування за недовраховану електроенергію, здійснювані електропередавальною організацією, не є збитками у розумінні законодавства про електроенергетику (п. 73 Постанови).

 Раніше Велика Палата Верховного Суду розглянула справу про знесення самочинно збудованого об`єкта.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Наталія Половінкіна
    Наталія Половінкіна
    суддя Чернівецького апеляційного суду
  • Анатолій Ясельський
    Анатолій Ясельський
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Наталія Новікова
    Наталія Новікова
    голова Господарського суду Харківської області