Розгляд справ Конституційним Судом: підсумки понеділка

17:50, 28 января 2020
Велика Палата КСУ відмовилася розглядати подання депутатів щодо закону про особливий статус Донбасу.
Розгляд справ Конституційним Судом: підсумки понеділка
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

В понеділок 27 січня 2020 року засідала Велика Палата Конституційного Суду України. 

  1. За результатами засідання було постановлено Ухвалу Великої палати Конституційного Суду України про відмову у відкритті конституційного провадження у справі за конституційним поданням 53 народних депутатів України щодо відповідності Конституції України (конституційності) Закону України «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», Закону України «Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей», Закону України «Про недопущення переслідування та покарання осіб-учасників подій на території Донецької та Луганської областей».

З відповідним поданням депутати звернулися до КСУ у липні 2019 року.

У грудні 2019 року Верховна Рада ухвалила зміни до закону «Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей», згідно з якими термін його дії продовжено до 31 грудня 2020 року. Президент України Володимир Зеленський його підписав.

  1. На закритій частині пленарного засідання Велика Палата Конституційного Суду України продовжила розгляд справи за конституційним поданням Верховного Суду щодо відповідності Конституції України (конституційності) окремих положень законів України «Про судоустрій і статус суддів» від 2 червня 2016 року №1402–VIII, «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» та деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування» від 16 жовтня 2019 року №193–ІХ, «Про Вищу раду правосуддя» від 21 грудня 2016 року №1798–VІІІ.

 Розгляд цієї резонансної справи детально висвітлювала «Судово-юридична газета».

  1. Постановлено Ухвалу Великої Палати Конституційного Суду України про розгляд справи на пленарному засіданні у формі письмового провадження у справі за конституційним поданням Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини щодо відповідності Конституції України (конституційності) статті 90, підпункту 1 пункту 2 розділу XI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про державну службу» від 10 грудня 2015 року №889–VIIІ, частини сьомої статті 21 Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування».

Раніше ми писали про те, що Кримінальний кодекс узгодять із Римським статутом.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси