Більшість у Раді знову хоче змінити Регламент

09:00, 30 января 2020
Автори проекту закону вважають, що він спростить схвалення президентських законопроектів.
Більшість у Раді знову хоче змінити Регламент
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На сайті Верховної Ради України з’явився текст законопроекту №2796 «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо розгляду невідкладних законопроектів», автором якого є депутат від «Слуги народу» Павло Фролов. Законопроект, по суті, спрощує процедуру ухвалення рішень щодо невідкладних законопроектів, за які голосуватиме більшість, представлена пропрезидентською фракцією.

У пояснювальній записці до законопроекту автор зазначає, що депутати часто зловживають процедурами і практикою блокування роботи парламенту шляхом кількамісячного розгляду штучно підготовлених поправок до другого читання з метою затягування розгляду питань порядку денного та тривалого відтермінування прийняття законів.

Далі автор посилається на статтю 93 Конституції України, яка вказує на те, що законопроекти, визначені Президентом України як невідкладні, розглядаються Верховною Радою України позачергово.

Відповідно до Регламенту Верховної Ради України, парламент може ухвалити рішення про визначення законопроекту невідкладним після включення його до порядку денного сесії Верховної Ради України або в ході його наступного розгляду.

Законопроект, визначений як невідкладний, після завершення його попереднього розгляду чи доопрацювання включається до порядку денного найближчого пленарного засідання Верховної Ради України і розглядається позачергово.

Що пропонується

Проектом закону пропонується внести зміни до статті 101 Регламенту Верховної Ради «Особливості розгляду законопроектів, визначених як невідкладні», зокрема встановивши, що законопроект, визначений як невідкладний, підготовлений до другого читання, щодо якого надійшло подання про його підтримку, підписане більшістю народних депутатів (226), розглядається у такому порядку:

1) виступ голови головного комітету або представника від комітету тривалістю до 3 хвилин;

2) виступи представників від кожної депутатської фракції (депутатської групи) тривалістю до 3 хвилин;

3) відкрите поіменне голосування щодо прийняття законопроекту у редакції, що пропонується головним комітетом.

Фролов переконаний, що схвалення даного законопроекту сприятиме підвищенню ефективності діяльності парламенту та вдосконалить процедуру прийняття рішень.

Реакція опозиції

Депутатка від «Європейської солідарності» Ніна Южаніна різко засудила законопроект. На своїй сторінці у Facebook вона, зокрема, написала: «Ось так буквально за 6 хвилин слуги народу збираються приймати в цілому закони, за якими потім житиме ціла країна, тільки через те, що законопроекти мають статус невідкладних».

«Я вже звертала увагу на те, що позбавлення народних депутатів можливості обговорення поправок до законопроектів, а їх колег — можливості вникнути в суть питання при розгляді законопроектів, які є важливими, хоч і не завжди профільними, фактично означає, що робота в сесійній залі перетвориться на формальність — визначення шляхом голосування», — зазначила депутатка і додала, що це може призвести до узурпації влади і «штампуванні пачками» необхідних законопроектів.

Уже не вперше більшість хоче змінити Регламент. Раніше «Судово-юридична газета» детально проаналізувала законопроект «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо удосконалення законодавчої процедури» та висвітлила позицію його авторів. Пізніше даний законопроект був відкликаний.

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва