Комітет з питань правоохоронної діяльності визначає представників комісії, яка обере главу ДБР: трансляція

14:45, 5 февраля 2020
Комітет з питань правоохоронної діяльності розглядає ряд важливих законопроектів.
Комітет з питань правоохоронної діяльності визначає представників комісії, яка обере главу ДБР: трансляція
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Сьогодні, 5 лютого, в будівлі Комітетів Верховної Ради України відбувається засідання Комітету з питань правоохоронної діяльності.

Присутні 21 народний депутат і Генеральний прокурор України Руслан Рябошапка.

На порядок денний винесені: 

  1. Інформація Генерального прокурора Рябошапки Р.Г. про хід реформування органів прокуратури та підготовку до впровадження інституту кримінальних проступків.
  2. Про визначення представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади Директора Державного бюро розслідувань
  3. Про проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права»,  (реєстр. № 2689), поданий народними депутатами України Монастирським Д.А., Бакумовим О.С., Михайлюк Г.О. та іншими
  4. Про проект Закону України «Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей визначення розміру застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за вчинення тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину» (реєстр. № 2620), поданий Президентом України Зеленським В.О.
  5. Про проект Закону України «Про внесення змін до Законів України щодо права не визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за вчинення корупційного злочину» (реєстр. № 2620-1), поданий народними депутатами України Наливайченком В.О., Кабаченком В.В.
  6. Про проект Закону України «Про внесення змін до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України», (реєстр. № 2611), поданий народними депутатами України Кивою І.В. та Мамкою Г.М.

18:33 Законопроект №2611 направили на доопрацювання.


18:22 Комітет розглядає законопроект №2611 «Про внесення змін до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України». Аторами є Ілля Ківа та Григорій Мамка.

Метою ухвалення законопроекту є запровадження юридичного механізму реальної ізоляції (обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою без альтернативи внесення застави) від суспільства правопорушників (підозрюваний, обвинувачений, засуджений), які підозрюються у вчиненні особливо тяжких злочинів у сфері обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів, що суттєво зменшить негативні ризики для здоров’я громадян України та передусім молоді.

Обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою щодо указаної категорії підозрюваних без альтернативи внесення застави також забезпечить недопущення продовження їх злочинної діяльності, у тому числі у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів та передусім незаконного збуту таких засобів і речовин наркозбувачами.

Запровадження механізму ізоляції від суспільства наркозлочинців та реальне припинення їх злочинної діяльності значно зменшить в незаконному обігу пропозиції наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів і як наслідок — зменшить кількість правопорушень у даній сфері суспільних відносин.

Генеральний прокурор Руслан Рябошапка інформує про хід реформування органів прокуратури та підготовку до впровадження інституту кримінальних проступків.


18:18 Законопроекти №2620-1 та №2620 направили на доопрацювання.


17:45 Комітет розглядає законопроект №2620 «Про внесення зміни до статті 183 Кримінального процесуального кодексу України щодо особливостей визначення розміру застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за вчинення тяжкого або особливо тяжкого корупційного злочину». Ініціатором даного законопроекту є Президент України.

Проект розроблено з метою удосконалення положень Кримінального процесуального кодексу України щодо визначення такого запобіжного заходу, як застава, при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою задля унеможливлення використання існуючих законодавчих механізмів з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Комітет розглядає законопроект №2620-1 «Про внесення змін до Законів України щодо права не визначати розмір застави при обранні запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою за вчинення корупційного злочину». Автором законопроекту є Валентин Наливайченко.

Законопроект спрямований на удосконалення правового регулювання кримінального процесу для швидкого, ефективного здійснення досудового розслідування, судового розгляду, зокрема в контексті роботи нової інституції  Вищого антикорупційного суду. Велике значення має унеможливлення зловживанням процесуальними правами, не порушуючи гарантії неупередженого розслідування та судового розгляду.


17:40 Законопроект 2689 рекомендували прийняти у першому читанні.


17:30 Комітет розглядає проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації норм міжнародного кримінального та гуманітарного права №2689. Авторами законопроекту є група народних депутатів на чолі з Денисом Монастирським.

Законопроект спрямований на забезпечення повноти імплементації положень міжнародного кримінального і гуманітарного права щодо кримінально-правового переслідування за міжнародні злочини (геноциди, злочини агресії, злочини проти людяності та воєнні злочини), а також забезпечення виконання міжнародних зобов'язань щодо запобігання юридичній та фактичній безкарності за вчинення таких злочинів.


17:20 Члени Комітету встановили строк подачі кандидатур в комісію з проведення конкурсу на зайняття посади директора ДБР до 11 лютого. За це рішення проголосували 12 депутатів.

Зокрема, кандидатури можуть подавати всі народні депутати, а не лише фракції.


17:12 Комітет визначає представників Верховної Ради України до складу комісії з проведення конкурсу на зайняття посади директора Державного бюро розслідувань. 


 15:50 Руслан Рябошапка повідомив, що чисельність військової прокуратури буде зменшено у два рази. Вона матиме назву «Спеціалізована прокуратура» і не буде займатися виключно військовими справами.


15:43 Друге питання від нардепа Максима Павлюка щодо малих зарплат прокурорів.

Р. Рябошапка зазначив, що в районах зарплати прокурорів зростуть після атестації.


15:40 Нардепи починають ставити питання. Нардеп Сергій Іонушас поцікавився ходом розслідування збитого в Ірані літака МАУ.

Р. Рябошапка відповів, що Офіс Генпрокурора працює з міжнародними партнерами, аби повернути чорні скриньки зі збитого Boeing 737 в Ірані та розшифрувати їх в Україні.


15:28 Генпрокурор говорить про необхідність зміни до КПК стосовно досудового розслідування. Р. Рябошапка вказує на проблему, що окремі справи розглядаються по 10 років. 


15:10 Руслан Рябошапка доповідає про реформу прокуратури. 

«Будемо мати нову структуру районних прокуратур до літа», — обіцяє Руслан Рябошапка і додає, що до вересня наступного року прокуратуру буде повністю перезавантажено.

За словами Генпрокурора, 3700 прокурорів вже мають намір пройти атестацію. Для їх атестації буде створено 12 комісій. Атестуватимуть у Києві.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що правоохоронний Комітет розглядає законопроект проти «злодіїв у законі»

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути у курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки